Printre principalele măsuri luate de guvernul Orban se numără plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei și creditarea cu dobândă zero, rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.
Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:
- Am reglementat norme metodologice privind funcționarea centrelor de carantină.
- Am luat decizia de a suplimenta bugetul Ministerului de Interne cu 100 milioane lei pentru a putea susține activitatea și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine.
- Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor.
- La rectificarea bugetară, vom crește bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.
- Șomajul tehnic va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj. Multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților. Vom asigura din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
- „Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%”, a declarat Ludovic Orban.
- Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde de lei, suntem pregătiți cu încă 5 miliarde. Dacă e necesar să mergem cu majorare până la 15 miliarde.
- Dobânda pentru aceste credite e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei).
- Am decis rambursarea TVA pâna la limita de 9 miliarde de lei, pentru a asigura fluxul de capital.
- Am stabilit ca la rectificarea bugetară să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării, am găsit o situație în care decontarea acestor concedii avea întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele necesare pentru decontarea către angajatori a sumelor plătite pentru concedii medicale.
- Vom da OUG de modificare a Codului Penal – majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus și pentru zădărnicirea combaterii epidemiei.
- Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități va avea dosar penal. Plus, introducem o nouă infracțiune: omisiunea de a furniza informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact.
- Am cerut miniștrilor Sănătății și de Interne o mobilizare și mai bună. Am găsit DSP-urile aproape în moarte clinică, cu puțini angajați, din cauza guvernărilor anterioare.
- Am solicitat MAI, în contextul preluării Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru respectarea izolării la domiciliu și a carantinei, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi, care să se deplaseze la fața locului, prin localități, și să ia masuri drastice (amenzi și/sau dosare penale).
- Solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților.
- Pregătirea spitalelor e un alt obiectiv major, pentru a avea capacitatea dacă va crește numărul de persoane infectate. Pregătim treptat spitalele.
- Stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit să asigure stocurile legale, erau zero. A trebuit să ne descurcăm, să facem față și să compensăm stocurile care trebuiau să existe.
- Avem acum contracte semnate, au început să vină diferite cateogrii de produse.
- Respectați toate recomandările, urmăriți informațiile oficiale ale autorităților!