Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,83 %
Marcel Ciolacu 19,27 %
99,56 %
Elena Lasconi 19,08 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Epopeea bordurilor continuă în Sectorul 3. Negoiță, a treia „borduriadă” în 14 ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.07.2021 - 13:09
În Sectorul 3, se schimbă din nou bordurile. / Foto: captură video
În Sectorul 3, se schimbă din nou bordurile. / Foto: captură video
Noul tip de borduri agreate de Robert Negoiță. / Foto: hotnews.ro
Noul tip de borduri agreate de Robert Negoiță. / Foto: hotnews.ro

Sectorul 3 din București poate fi supranumit și „sectorul bordurilor”. Din 2007 până în 2021, au fost puse borduri cu două și, chiar, trei etaje, apoi au „crescut” diafragmele roșii din beton. Iar acum, a început a treia „borduriadă”. Cele vechi n-au fost „reușite”.

SHARE

Termenul „borduriadă” a apărut în lexicul bucureștean pe vremea primarului general Adriean Videanu, dar a fost ridicat la nivel de artă de primarii Negoiță, Liviu și Robert, de la Sectorul 3. Dacă mare parte din bordurile puse și repuse de Videanu pe bulevarde, în perioada 2005 – 2008, rezistă și astăzi, cele comandate de primarii Negoiță în Sectorul 3 sunt înlocuite pentru a treia oară în 14 ani.

„Borduriada” ca artă a început prin 2007 în Sectorul 3, sub atenta coordonare a primarului Liviu Negoiță, care a introdus, în premieră, bordurile supraetajate, pe artere precum strada Baba Novac și bulevardele Râmnicu Vâlcea și Râmnicu Sărat. Apoi, „arta” bordurilor a atins un nou nivel, de diafragme din beton roșu, începând din 2014, sub bagheta actualului edil Robert Negoiță.

Citește și: Alertă la aeroport: jumătate de avion cu acte COVID false. Virusul vine pe calea aerului

Acum, însă, Robert Negoiță s-a răzgândit, își face „mea culpa”, afirmând că „este posibil, în anumite situații, să nu fi ales soluțiile cele mai bune. Este cazul diafragmelor pe care le-am amenajat în Sectorul 3”, și schimbă din nou bordurile tot cu unele din beton, dar, de această dată, la nivel declarativ, „trainice precum granitul”.

Atenție, chiar dacă numele de familie este același, între cei doi primari Negoiță de la Sectorul 3 nu există nicio legătură de rudenie. Liviu s-a născut în 1962 la Brăila, iar Robert, în 1972, la Măneciu, și are două surori mai mari, de exemplu.

Citește și: EXCLUSIV 220 de milioane euro, despăgubiri din cauza incompetenței CNAIR

Avantajele diafragmelor din beton, văzute de Negoiță în 2014: Printre bordurile duble, suprapuse, creștea iarbă și erau inestetice

„Am pus diafragme în locul bordurilor duble, suprapuse, printre care creștea iarbă și erau inestetice. De asemenea, am înlocuit bordurile care delimitează scuarurile și care s-au degradat în timp, lăsând noroiul din zona cu spațiu verde să se scurgă pe șosea. Și tot cu ajutorul diafragmelor îi vom împiedică pe șoferii care parcau pe spațiul verde să o mai facă de acum înainte. Cu aceste diafragme am delimitat și aleile principale de spațiul verde dintre blocuri. Prin gardurile fără o baza solidă de beton și adesea îndoite și ruginite, noroiul se scurgea cu ușurință pe alei. Că să prevenim toate situațiile descrise mai sus, era nevoie ca diafragmele să fie înalte. Altfel, ar fi fost ineficiente și, din nou, trecute cu ușurință cu vederea de către șoferi. În plus, aceste diafragme sunt din beton, care e cel mai rezistent material din construcții, așa că vor avea o durata foarte lungă de viață", explica Negoiță, potrivit HotNews.ro.

"Am avut de ales între a pune obișnuitele betoane gri și aceste diafragme colorate, care să aducă mai mult dinamism felului în care arată Sectorul 3. Știu că orice culoare aș fi ales împreună cu echipa de arhitecți cu care mă consult, ar fi existat voci care să o conteste. Dar nu mă deranjează, ba chiar mă ajută să îmi scrieți sau trimiteți fotografii cu lucrări la care execuția vi se pare că lasă de dorit. Astfel, eu pot să cer verificarea lucrării și eventual refacerea ei. Acolo unde se va dovedi că firma nu a înțeles corect planul sau a executat greșit lucrarea, va suporta refacerea acesteia din propriul buzunar", a mai spus primarul Sectorului 3.

Citește și: VIDEO S-Klasse-ul nou nouț al manelistului Jador, făcut praf de un cal: „Am văzut moartea cu ochii”

Robert Negoiță, despre diafragmele din beton în 2021: Soluția pe care am folosit-o acum 8 ani nu a fost cea mai potrivită. Anual, era nevoie de reparații

Primarul Robert Negoiță spune acum că, atunci când a înlocuit bordurile cu diafragme, „era isteria cu bordurile și am zis să fac diafragme (...) Tot bordurile sunt mai bune”.

„Așa au fost făcute diafragmele cărămizii acum 8-9 ani. În acest video se vede foarte clar că ele nu înlocuiau nimic, dar îmbrăcau bordurile vechi.

Acestea din urmă, sigur vă amintiți, erau amenajate pe câte două, chiar și câte trei rânduri și nu asigurau deloc o imagine prietenoasă sau adecvată unui oraș modern și civilizat. Așa că am scos o parte din toate aceste straturi și ce a rămas a fost îmbrăcat pur și simplu cu beton de culoare cărămizie.

Din păcate, așa cum am mai explicat în acești ani, soluția acestor diafragme nu a fost una reușită, astfel că, anual, era nevoie de reparații. Da, mi-am asumat acest lucru și, evident, am spus mereu că trebuie să găsim o rezolvare.

În acest moment, avem o rezolvare, mai exact noile borduri pe care ați văzut că le montăm în locul diafragmelor de acum 8-9 ani. 

De ce sunt mai bune? Fiindcă acestea sunt făcute în fabrica noastră proprie, deci nu turnate la fața locului ca diafragmele, ci create în condiții de laborator pentru a trece testul îngheț/dezgheț și pentru a ne asigura că pot avea o durată de viață cât mai extinsă. Plus că au și un aspect net mai plăcut.

Da, știu că aceste lucrări, ca orice lucrare de altfel, creează un anumit disconfort în trafic, deși încercăm să încurcăm pe cât de puțin posibil și ne cerem scuze pentru aceste eventuale neplăceri.

Dar cred eu, și sper că sunteți de acord, efortul merită, atât timp cât vom avea ani buni fără a mai fi nevoie de reparații, cel puțin nu din cauza  durabilității acestor borduri, și vom asigura o imagine modernă, curată și îngrijită zonelor”, a scris Robert Negoiță pe Facebook.

Cât va costa noua „borduriadă”

Trei firme au concurat pentru acordurile-cadru de 140.000 de euro pentru borduri și de 180.000 de euro pentru pavaje, iar prima, din Verești, Suceava, a câștigat runda 1 a ambelor contracte, 79.000 de euro în total. În funcție de nevoi, Primăria Sectorului 3 poate să mai comande și alte borduri și pavaje în limita celor două plafoane de bani, scrie libertatea.ro.

Noua afacere costă deja sectorul 3 câteva zeci de mii de euro. Mai precis, 79.000 de euro: 34.000 de euro bordurile și 45.000 de euro pavajele. E vorba de câte un contract subsecvent aferent cele două acorduri-cadru în valoare de 320.000 de euro.

Banii vor merge la firma Symmetrica din Verești, Suceava, cea care a bătut alte două companii, Oyl Expert Pavaje și Elis Expert Pavaje, pentru a-și adjudeca:

- o primă rundă a acordului-cadru pentru borduri, acord-cadru estimat la aproximativ 700.000 de lei (circa 140.000 de euro). Contractul subsecvent e de 34.000 de euro;

- o primă rundă a acordului-cadru pentru pavaje, acord-cadru estimat la aproximativ 900.000 de lei (circa 180.000 de euro). Contractul subsecvent e în valoare de 45.000 de euro.

Cantitățile estimate inițial de Primăria Sectorului 3 – pentru acordul-cadru ce se întinde pe 24 de luni – au fost următoarele:

- Minimum 2.000 metri liniari (ml) – maximum 9.000 ml – Bordură mică din beton

- Minimum 4.000 ml, maximum 15.000 ml – Bordură mare din beton Minimum 2.000 de bucăți, maximum 10.000 de bucăți – Bordură roșie

- Minimum 800 de bucăți, maximum 5.000 de bucăți – Bordură curbă roșie 195x200x300 mm

Prin primul contract din acordul-cadru câștigat de Symmetrica, cantitățile livrate vor fi – la un minimum – 1.000 de metri liniari – bordură mică, 2.000 ml bordură mare, 1.000 de bucăți borduri roșii și 400 de bucăți de borduri în curbă roșie.

Un sfert din taxele şi impozitele din S3 se duc pe datoriile făcute de administraţia Negoiţă

În campania electorală pentru localele din 2020, Ludovic Orban, președintele PNL, a estimat că, în Sectorul 3, „un sfert din taxele şi impozitele pe care le plătesc se duc pe datoriile făcute de administraţia Negoiţă pentru supraetajări de borduri, pentru sute de mii de tone de pământ cărate aiurea pentru a ridica nivelul pământului, ca şi cum nu exista pământ înainte, pentru o mulţime de lefuri care sunt date în societăţile pe care le-a înfiinţat la care Dumnezeu ştie cine lucrează şi dacă lucrează şi în societăţi şi în servicii publice, pentru reabilitări termice de blocuri pentru care avea la dispoziţie bani europeni".

Adrian Moraru, candidatul PNL şi USR PLUS la Primăria Sectorului 3 în 2020 a promis că „nu vom pune borduri în aceşti 4 ani, garduri metalice care să separe vegetaţia de aleile pietonale sau de arterele de circulaţie, nu vom angaja rude în primărie, nu vom înfiinţa firme-căpuşă, nu vom mai compromite spaţiile verzi pentru parcări, nu vom turna ciment la rădăcina copacilor”. Dar cetățenii l-au votat pe Negoiță. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te