VIDEO Deszăpezire cu tractoare U-650, în Satu Mare. În anii 1970, UTB producea unul la 9 minute

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.02.2023 - 11:46
Deszăpezire cu tractoare U-650, în Satu Mare. / Foto: captură video

Bătrânele și apreciatele tractoare Universal 650, produse de Uzina Tractorul Brașov (UTB), sub licență Fiat, din 1967, nu sunt lăsate să iasă la pensie nici de fermieri, nici, se pare, de unii drumari. Pe străzile din Satu Mare sunt scoase zilnic la deszăpazire.

SHARE

Nu contează că au și peste 50 de ani vechime. Cârpite și șurubărite, tractoarele U-650 continuă să se achite de sarcini și în 2023.

Dacă în cazul persoanelor private și a micilor întreprinzărori nu este nicio problemă, fiecare descurcându-se cum și cu ce poate, în cazul firmelor care obțin contracte cu primăriile, de exemplu pentru deszăpezire, apar, însă, multe semne de întrebare, astfel de utilaje vechi ne având cum să se apropie de performanțele unora contemporane. Prin urmare, operațiunile de deszăpezire merg greu la prima ninsoare mai consistentă. Iar, an de an, puterea sintagmei „Ne-a luat iarna prins surprindere” rămâne aproape constantă. 

Citește și: VIDEO România, deszăpezită cu utilaje vechi de 70 de ani, făcute în URSS. Au motor de tanc

Tractorul Universal 650, făcut la Brașov, a scris istorie. Se făcea unul la 9 minute

Tractorul Universal 650, făcut la Uzina Tractorul Brașov (UTB), sub licență Fiat, a fost unul dintre cele mai apreciate și vândute utilaje produse în Europa de Est. În Zambia i-a fost dedicat și un filmuleț documentar.

Inițial, uzina de la Brașov a fost proiectată să facă avioane. În 1925, la Brașov, s-a deschids Uzina de Avioane IAR – Industria Aeronautică Română. După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, însă, utilajele și secretele de fabricație ale aparatelor de vânătoare au ajung pe mâinile rușilor, ca pradă de război.

Citește și: FOTO Un șofer de 50 de ani s-a înfipt într-un utilaj de deszăpezire pe contrasens. O femeie a murit

Astfel, Brașovul a devenit producător de tractoare. În 1946, de pe porțile fabricii de avioane a ieșit primul utilaj agricol – IAR 22, produs sub licență germană. Iar doi ani mai târziu, IAR Brașov a devenit Uzina Tractorul Brașov. Aici munceau 15.000 dintre cei 82.000 de locuitori ai orașului de la acea vreme, respectiv jumătate din populația aptă de muncă, potrivit utilaje.tv.

Partidul Comunist a decis, în anii următori, extinderea uzinei, iar pe o suprafață de 10 hectare din jurul fabricii casele au fost dărâmate și ridicate hale.

Prima comandă a venit de la statul român care a cerut 5.000 de tractoare, 5.000 de pluguri și 2.000 de semănători. Ulterior, fabrica a început să producă pentru export, iar tractoarele de la Brașov au ajuns până în țări îndepărtate precum China, India, Egipt, Zambia, Rusia, Congo și Brazilia.

În anii 1970, autoritățile au decis achiziționarea unei licențe Fiat și UTB a început să producă tractorul „premium” Universal 650. Cererea era atât de mare încât pe poarta fabricii ieșea câte un tractor la fiecare 9 minute, conform brasov.net.

Tractorul Universal 650 se mai produce și astăzi, dar nu la UTB, uzina ne mai existând în urma tentativelor de privatizare, ci de către o firmă privată care îl exportă în Egipt.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te