VIDEO Asistentă medicală româncă în Ucraina: Vă doresc să nu aveți război în țară

DE Remus Cernea | Actualizat: 10.12.2022 - 21:22
Români în Ucraina - Foto: Remus Cernea

Cu acest material Newsweek deschide o serie de articole și interviuri cu și despre românii din Ucraina. Marina este soră medicală la spitalul din Ciudei și ne urează să nu avem parte de necazurile lor.

SHARE

Poveștile lor, greutățile lor, eforturile lor, și mesajele lor impresionante pentru România ori apelul la valorile fundamentale ale civilizației umane merită cunoscute și diseminate în spațiul public românesc. 

Am relatat recent despre 3 ambulanțe care au fost donate Ucrainei.

Finanțarea a fost asigurată de către autoritățile din Taiwan, iar gestionarea donației a fost realizată de Uniunea Barourilor din România. La finalul acestui material voi menționa un link cu detaliile acestui foarte frumos gest umanitar.

 Una dintre ambulanțe a fost donată comunei Ciudei din regiune Cernăuți, o alta pentru regiunea Transcarpathia, iar cea de a treia către un spital mobil de front care salvează vieți în regiunile Harkov / Donețk. 

Am transcris textul acestui scurt interviu lăsând nemodificate, în cea mai mare parte, formulările doamnei Marina care este soră medicală la spitalul din Ciudei. Chiar dacă sunt mici erori, farmecul limbii române vorbite de ea, autenticitatea exprimării, emoția pusă în cuvinte și bunătatea care transpare din ceea ce spune m-au determinat să las textul scris așa cum a fost el formulat, intervenind doar cu câteva mici ajustări ori precizări. 

Doamna Marina: Suntem foarte bucuroși de așa salvare pentru că așa salvare la noi în Ciudei nu a fost. Am avut salvare care a fost donată mai înainte dar ne-au luat-o pentru întrebuințarea în război. Și vă mulțumesc tare din suflet că avem așa o salvare și ne-ați donat și ați avut grijă de noi, de spitalul nostru, de populația noastră, de Ciudei, că suntem o grămadă. Și vă mulțumesc tare din suflet și sincer vă doresc vouă, la România, la toată România să nu aveți război în țară, să aveți numai sănătate, bucurie și tot ce vă dorește inima. 

Sunt soră medicală la „staționar” adică la al doilea etaj. Sunt pentru refugiați și pentru satul nostru Ciudei. Sunt bolnavii care vin pe zi și au proceduri și noi îndeplinim procedurile lor. În zona noastră persoane rănite nu or fost. Sunt aici numai aceia care au venit de acolo, care nu mai au unde să se întoarcă, din Donețk. Din Donețk or venit multe persoane. Avem 25 de persoane în momentul de față în spital la noi care sunt bolnavi și care trebuie cazați. Trebuie să avem grijă de ei.  

Newsweek: Unde ați învățat limba română?

Doamna Marina: Eu am învățat la școala română din satul Ciudei. După asta am terminat în Raionul Novoselița (din Regiunea Cernăuți) soră medicală.

Newsweek: Ați fost în România? 

Doamna Marina: De multe ori am fost în România. Și în Putna, și în Suceava, și în București am fost. Toți suntem într-o situație nu tare bună. Nu ne-am așteptat noi de așa ceva, dar suntem foarte bucuroși să ajutăm pe ăștia care vin la noi și să îi ajutăm cu ce putem. Cu un mic sfat, cu un medicament, cu ce avem să îi ajutăm, așa să îi primim cum putem noi. 

Newsweek: Se ia curentul, se ia lumina? 

Doamna Marina: Se ia curentul. La mine acasă de două zile nu avem curent. O fost numai noaptea un ceas și deja în momentul de față nu avem curent. Aici în spital este că pentru că așa e programa făcută că să fie. Prin sat nu prea este curent. Sperăm că are să fie totul bine. Vă mulțumesc pentru ajutorul vostru și pentru tot ce aveți grijă de noi mulțumim frumos!

Citește și: „VIDEO Autoritățile taiwaneze donează trei ambulanțe Ucrainei, cu implicarea avocaților români”

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te