Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Două femei gazate în Piața Victoriei, tratate de doctori cu indiferență

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.08.2018 - 15:39
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Pentru mulți dintre cei care au venit la mitingul din din Piaţa Victoriei din 10 august zilele care au urmat au fost marcate de evenimente și mai nefericite, majoritatea având nevoie de îngrijiri medicale care le-au fost acordate forțat.

SHARE

Două dintre victimele gazelor lacrimogene folosite abuziv de către jandarmi în seara protestului, sunt Maria Popovici și Eunicia Someșan. Venite special din afara țării pentru mitingul Diaspora, acestea s-au lovit de indiferența sistemului medical românesc și lipsa de profesionalism a cadrelor medicale.  
Maria Popovici a fost trimisă, inițial la Spitalul Colțea din București și de acolo la Spitalul Municipal Timișoara, unde i s-a spus că nu are ce să i se facă. „Eu am fost la protest. Dimineață, în jurul orei 3 când ne-am întors acasă, simțeam frisoane, simțeam o stare de oboseală, dar nu am băgat de seamă fiindcă am zis că sunt stări normale, dat fiind faptul că nu am mâncat, nu am dormit, eram obosită, am primit gaze timp de opt ore și așa mai departe. A doua zi am continuat și m-am dus în piață, deși acolo mă simțeam oricum rău. Aveam senzația că mă doare carnea pe mine. Am fost Institutul de Medicină Legală din București. Acolo, când m-au văzut, mi-au recomandat să mă duc la spital și să îmi fac analizele ORL, investigații. Mi-au recomandat să mă duc la Spitalul Colțea. Am refuzat, fiindcă am văzut că pe toți îi trimite la același spital. M-am gândit că dacă tot vin la Timișoara și nu ajung să îmi fac analizele în Italia, le fac acolo. În cursul nopții a început să fie mai grav, pentru că aveam o stare de vomă, mi se învârtea capul, dureri musculare puternice și am hotărât să văd ce se întâmplă cu mine. Văzând trimiterea din partea IML-ului, pe care scria ORL, am zis că trebuie să merg totuși la spital. Am ajuns acolo în stare gravă, aveam tensiunea 178 cu 80, tremuram, nu reușeam să mă țin pe picioare”, a povestit Maria Popovici pentru Newsweek România.

„Nu știu ce să vă fac”

Femeia a fost tratată superficial la secția de OLR, stările ei persistând, apoi a fost trimisă cu o hârtie scrisă de mână la Urgențe, pe care scria numele, prenumele și simptomele. Acolo, afirmă Maria Popovici, i s-a spus de către unul din cadrele medicale că „eu ce să vă fac, nu aveți nimic doamnă, nu știu ce să vă fac”
„Am așteptat două ore după doctor, în starea în care eram. (..) Am luat foaia și m-am întors la ORL ca să le cer explicații și i-am întrebat de ce nu au scris acolo ce se întâmplă, de ce nu au scris starea în care am venit, medicamentele pe care mi le-au dat. Nu mi-ați luat analize de sânge, nu ați făcut alte investigații, nimic. Ce se întâmplă cu mine?”, a tot așteptat un răspuns femeia.

Au fost insultate

Eunicia Someșan a declarat pentru Newsweek România că s-a confruntat cu o lipsă mai mare de profesionalism și cu atitudini ostile din partea cadrelor medicale. „Am fost la spitalul de pneumologie, eu având astm bronsic am fost îndrumată acolo, apoi la clinica ORL pentru consult ORL. De acolo mi s-a recomandat să merg la Spitalul Municipal, la urgențe. În clinica ORL m-am întâlnit întâmplător cu o colegă protestatară având amândouă probleme de sănătate și am fost tratate foarte rău, disprețuitor.  După noi a venit un domn, în jur de 28 de ani, cu dureri de burtă și balonare, l-a întrebat doctorița de când e în starea aceea, el a zis că de aseară, deci de câteva ore, și l-a luat, l-a băgat pe linie, l-a perfuzat, l-a controlat. Noi eram foarte rău, colega mea a făcut atac de panică. Eu nu mă mai puteam ține pe scaun. Am fost tratate foarte urât”, a afirmat Eunicia Someșan.

Ambele victime au declarat că au fost insultate, nu au fost lăsate să vorbească și nu li s-a acordat tratament individual, acesta având simptome diferite. Au cerut să știe ce gaze au inhalat, dar li s-a spus că analizele toxicologice pot fi făcute doar la București, apoi pe fișa medicală li s-a trecut simplu „gaze lacrimogene.”
„Nu mai știam cu cine vorbeam la telefon. Mi-am dat seama că nu sunt bine și e pe fond neurologic. Am cerut tratament de specialitate, ni s-a spus că în Timișoara nu se fac analize toxicologice decât dacă m-aș droga. I-am spus că am fost gazați cu un gaz necunoscut, ei au scris în fișă că e gaz lacrimongen”, a precizat Maria Popovici.

„A fost pe un ton ridicat și răspicat”

Eunicia Someșan susține că a fost tratată de o doctoriță care era mai concentrată pe tricoul ei cu campania „Fără Penali” decât pe starea de sănătate. „„Eu aveam tricoul #FărăPenali pe mine și doctorița într-un s-a uitat foarte insistent și foarte urât. Am întrebat-o dacă are ceva împotrivă și ea a zis că nu a deschis gura să zică nimic. Deci nu a avut milă de noi, nu a empatizat măcar. Au fost foarte agresivi. Orice ni s-a spus, a fost pe un ton foarte ridicat și răspicat. I-am spus că nu sunt bine și mi-a zis că nu are ce să îmi facă. A fost ca și când au primit un ordin ca să nu ne acorde nouă ajutor. Vă dați seama, persoanele gazate la protestul din 10 nu au prioritate și are prioritate un domn de 28 de ani, în toată puterea lui că este balonat de câteva ore”, susține aceasta..
Simțind că nu rezolvă nimic în spital, ambele femei au plecat spre Institutul de Medicină Legală din Timișoara, unde au fost întâmpinate de un paznic care le-a spus că „e închis.”
„Vrem să aflăm adevărul pentru că nu este vorba de o iritație în gât sau de o alergie de moment. Vrem să știm dacă este vorba de o toxină care ne poate face probleme de viitor, dacă poate avea efecte pe termen lung, să știm cu ce ne confuntăm și să nu mai fim tratați discriminatoriu”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te