Niculae Bădălău, reținut de DNA pentru corupție. Câștigă 5.500 euro pe lună de la Curtea de Conturi

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 28.11.2022 - 09:48
Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, audiat la DNA Foto: INQUAM Photos/George Călin

Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău a fost reținut la puțin timp după ce a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar de corupție.

SHARE

UPDATE.Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA într-un dosar de corupție, spun surse judiciare pentru Digi24.

Citește și: Copilul lui Bădălău planifica o nuntă de un milion de euro cu Bianca Drăgușanu. Salam, invitat

Ce cauzații îi aduce DNA


„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților: BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:

Citește și: Reținut de DNA, Niculae Bădălău ar fi plătit zeci mii de euro pentru a-și scăpa copilul de cămătari

- dare de mită, în formă continuată,

- trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Citește și: PSD trimite un hoț de grâu la Curtea de Conturi, pentru a verifica gestionarea banilor publici | Newsweek Romania

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată comunicatul DNA.

Chemat la DNA în această seară

Potrivit primelor informații anchetatorii l-au chemat pe Bădălău pentru a da explicații într-un dosar de corupție, o speță legată de firmele la care ar fi acționar.

Niculae Bădălău a fost deputat, senator și prefect de Giurgiu și ministru al Economiei și propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019. Împreună cu familia sa, Bădălău deține o avere impresionantă.

În 2013, Bădălău a mai fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență, pentru că ar fi apărat interesele unei societăți implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

Bădălău, multilateral dezvoltat

Într-un mandat de deputat (2004-2008), Bădălău a terminat dreptul și trei masterate.

-         Facultatea de Drept, Universitatea Bioterra, Bucuresti (2004 - 2008)

-         Masterat Disciplina studiata: Managementul Public A.S.E. Bucuresti, Facultatea de Management (2005 - 2006)

-        Masterat Disciplina studiata: Guvernare Moderna si Dezvoltare Locala Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti (2005 - 2006)

-        Master Colegiul Național de Apărare (2004 - 2005).

Ce scrie în declarația de avere

Suma totală încasată de Bădălău de la Curtea de Conturi, în 2021, a fost 317.741 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 26.478 de lei (5.295 de euro).

În 2021, el a vândut un teren intravilan pentru care a încasat 600.000 de euro, mai precizează declarația de avere.

Citește și: 5.300 €/lună de la Curtea de Conturi pentru „baronul” Niculae Bădălău. A studiat dreptul la „privat”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te