Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor la 1 iulie”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.06.2020 - 13:33

Prima grijă a oricărui furnizor de gaze începând cu 1 iulie, data la care se va liberaliza piaţa pentru clienţii casnici, va fi să nu piardă clienţi, spun specialiștii din domeniul energiei.

SHARE

Pornind de la acest interes probabil că într-o primă fază la majoritatea furnizorilor preţurile nu vor creşte, a declarat marţi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate, conform Agerpres.

"Într-o primă fază eu mă aştept la o activitate din partea furnizorilor care se va concentra pe păstrarea clienţilor pe care îi au. Cred că asta va fi prima grijă a oricărui furnizor să nu piardă clienţi şi pornind de la acest interes probabil că într-o primă fază la majoritatea furnizorilor preţurile nu vor creşte.

Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor la 1 iulie, dar sper ca în câteva luni, poate în cursul anului 2021 deja să fie o concurenţă mai intensă în domeniul gazelor şi pentru consumatorii casnici", a spus Zoltan Nagy-Bege, în cadrul videoconferinţei 'Energie la tine acasă'.

El a menţionat că data de 1 iulie este un moment istoric din punct de vedere al furnizării de gaze naturale pentru clienţii casnici. Este pentru prima dată când preţurile la consumatorii casnici nu vor mai fi reglementate de ANRE, nici la nivelul achiziţiei de gaze de către furnizori şi nici la nivelul preţului final. Rămân, în schimb, reglementate componentele de tarife de reţea de transport şi de distribuţie, respectiv de înmagazinare.

"În ultima vreme aud din ce în ce mai multe păreri despre cât de prielnic este momentul în care se întâmplă această liberalizare a gazelor naturale. De altfel, la 1 ianuarie 2021 se va întâmpla exact acelaşi lucru şi la energia electrică aşa că pentru noi, Autoritatea, acest exerciţiu în domeniul gazelor cu siguranţă ne va folosi ca experienţă ca să pregătim poate mai bine liberalizarea la energie electrică de la 1 ianuarie 2021", a spus Zoltan Nagy-Bege.

El a precizat că din punct de vedere al consumatorului casnic este un moment cât se poate de prielnic pentru că atât la energia electrică cât la gaze naturale asistăm la preţuri pe care "nu le-am mai văzut pe piaţa din România de ani de zile, iar pentru consumatori asta contează cel mai mult".

De asemenea, Zoltan Nagy-Bege a afirmat că liberalizarea se suprapune cu criza adusă de coronavirus care, pe lângă faptul că a redus considerabil consumul, a redus şi capacitatea de plată a unor categorii de clienţi.

Prin anumite legi, unii consumatori au fost exoneraţi de la obligaţia de achitare a facturilor. Din aceste motive încasările furnizorilor au avut de suferit şi le va reduce capacitatea de a concura pe piaţa liberalizată. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.