Valuri de ură la adresa câștigătoarei „Chefi la cuțite”, doar pentru că e romă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.06.2021 - 13:03
Narcisa Birjaru, o tânără de 24 de ani, de etnie romă, a câștigat „Chefi la cuțite”. Foto Chefi la cuțite
Valuri de ură la adresa câștigătoarei „Chefi la cuțite”, doar pentru că e romă

Emisiunea „Chefi la cuțite”, de la Antena 1, a fost câștigată de Narcisa Birjaru, o tânără de 24 de ani, de etnie romă. Decizia a stârnit un val de furie pe pagina oficială a emisiunii, unde au apărut mii de comentarii negative.

SHARE

„Nu pot sa înțeleg asa ceva o făcătură de emisiune o nonvaloare și o prefacuta care plângea mereu sa impresioneze și era plina de aur, iar cei ce merita mai ales Cătălin Amarandei care a gătit de nenumărate ori impecabil de 15 puncte a pierdut cred ca sa făcut presiuni și lucruri obscure sa se facă un exemplu ca și o persoana de etnie Roma poate câștiga. În concluzie rușine și mare păcat Antena ca aproape peste tot la voi se promovează prostia, toate nulitățile, Narcise,Vulpite,Loredane și multe alte rebuturi de acest fel”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a emisiunii „Chef la cuțite” despre Narcisa Birjaru, câștigătoarea sezonului 9.

Faptul că a câștigat Narcisa Birjaru, tânăra de etnie romă, care este bucătărească într-un club de stand-up comedy, a declanșat un val uriaș de furie în rândul fanilor emisiunii. Aceștia au postat peste 5.000 de comentarii, majoritatea negative. 

„Cum vă simțiți chef Dumitrescu și șef Bontea că ați participat la asemenea mascaradă ? V-ați dat cinstea pe rușine doar ca să scoateți tocănița pe primul loc ! Nu vă înțeleg! Oricum pentru mine nu mai existați și nici antena 1 ! Jos mânăriile, jos aranjamentele,jos voi cu toții, acolo este locul vostru, JOS!”, scrie alt comentator.

Rasism latent împotriva Narcisei Birjaru, câștigătoarea „Chefi la cuțite”

Majoritatea comentariilor au conținut fie rasism pe față, fie unul ascuns printre cuvinte. Și multă incitare la ură, așa cum a remarcat și Gelu Duminică, profesor de sociologie și  director la Agenția de dezvoltare comunitară ÎMPREUNĂ, pentru integrarea romilor. 

„O fată de etnie romă a câștigat un concurs de gătit televizat. Pe paginile oficiale ale emisiunii, precum și pe cele ale celor 3 chefi bucătari-jurați, s-a dezlănțuit rasismul. Mii de comentarii în care fata respectivă este făcută în toate felurile, inclusiv este acuzată «că e furat reţetele»".

Vă rog să citiţi comentariile (sunt mii), şi să vă gândiți, pentru o secundă, că sunteți în papucii Narcisei. Ai muncit, ai tras de tine, te-ai bătut cu toate greutățile vieții, ai fost cuminte, te-ai parfumat, nu ai deranjat pe cineva și ai demonstrat că ești bună. Cu toate acestea, ești făcută terci pentru că ești de etnie romă.

Şi spuneţi-mi după aceea că în România nu există rasism”, a scris Gelu Duminică.

Mii de comentarii negative la adresa Narcisei Birjaru, câștigătoarea „Chefi la cuțite”

„Mâine iau un ghiveci cu crizanteme, poate tine până în sezonul 10...iau și eu tigaia de haur.....”

„Poate cu ăia 30 de mii şi-a luat şi ea o pereche de pantaloni m-ai ca lumea, nu colanți leopard şi training toată ziua... Un bucătar tre' să arate şi bine nu numai să aibă gust in mâncare... Srry not srry   Felicitării bucătarilor adevărați!”

„Rusine Antena 1 ! Din atatia bucatari care si-au lucrat singuri farfuriile ati ales un concurent care nu a facut nimic singur! Toti au ajutat-o , Narcisa nu merita premiul!”

„Pierdere de timp! Indignare! Bataie de joc! Dezamagire totala!Umilinta pentru copiii aia care chiar au gatit si s-au remarcat…rusine!”

„Măcar știm la ce sa nu ne mai uităm, la circ la cuțite, regizor șpagă”

Chiar și unii dintre comentatori au remarcat rasismul celor care au criticat faptul că Narcisa Birjaru a câștigat „Chefi la cuțite”. 

„Atâta invidie și cu «ușoare» urme de rasism? De ce nu mergeți cei care dați cu hate sa participați la emisiune daca dor dintr-um video sau o poza va dați seama de gust, aspect poți sa dai în farfurie și cu pământ și niște gazon dacă vrei.

Ar trebui sa va gândiți ca poate a promovat cumva și bucătăria românească cu acele tocănițe pe care le-a făcut și a luat note maxime. Pana la urma suntem la Chefi la cutite în România. Felicitări”, a scris o persoană pe pagina oficială a „Chefi la cuțite”.

Comentarii rasiste și pe alte pagini de Facebook

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te