Unul dintre cei mai vechi directori CFR, revocat din funcție fără nicio explicație. Ce s-a întâmplat

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 21.07.2023 - 17:25
Unul dintre cei mai vechi directori CFR, revocat din funcție fără nicio explicație. Ce s-a întâmplat Foto: clubferoviar.ro

Marți dimineață, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa, l-a revocat din funcție, fără nicio explicație, pe directorul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Iași, Constantin Axinia. Avea o experiență de 18 ani în domeniul feroviar.

SHARE

Marți dimineață, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa, l-a revocat din funcție, fără nicio explicație, pe directorul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Iași, Constantin Axinia.

”Începând cu data de 19.07.203, domnul Axinia Constantin este revocat din funcția de director la Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Iași și cu aceeași dată este numit în funcția de șef serviciu la Serviciul Aprovizionare și Administrativ din cadrul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Iași și va beneficia de un salariu de bază de 7.039 lei corespunzător clasei de salarizare 44(1), o indemnizație de conducere de 35% și un spor de vechime de 25%”, se arată în decizia de revocare din funcție, în care nu este precizat motivul pentru care a fost luată această măsură.

Constantin Axinia revocat din funcție. Va contesta decizia

Contactat de Club Feroviar, Constantin Axinia a declarat că va contesta decizia de revocare din funcție, scrie clubferoviar.ro.

Întrebat dacă măcar verbal i s-a comunicat de ce a fost demis, Axinia a răspuns: ”Nu! Nu mi s-a comunicat nimic, ci doar că (Traian Preoteasa – n.red.) e foarte supărat pe mine!”.

Citeşte şi: Unde se ascunde interlopul Petre Stăncioi, căutat de poliție cu elicopterul. Imagini cu el pe stradă

El a mai adăugat că cel care i-a luat locul la conducerea SRTFC Iași, Ion Grădinariu, pândește de mult această funcție și l-a criticat în fața superiorilor pentru că s-a înscris într-un partid.

Despre Grădinariu, Axinia a mai spus că nu are studii superioare de specialitate în domeniul feroviar, ci doar a făcut la Suceava studii de administrație publică. Or, în Contractul Colectiv de Muncă de la CFR Călători scrie clar ”studii superioare de specialitate”.

Dumitru Anchidin: ”Ion Grădinariu nu are niciun fel de competență managerială”

Că Ion Grădinariu nu are studii de specialitate o confirmă și Dumitru Anchidin, fost director regional la CFR Călători și CFR Marfă. El califică decizia luată de Traian Preoteasa drept ”abuzivă și ilegală, generatoare de prejudicii în bugetul CFR Călători”.

”Depre Constantin Axinia se știe că are o lungă și vastă experiență managerială atât la nivel regional, cât și la nivel central, ocupând în două rânduri funcția de director general la CFR SA și cea de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, având în directa subordonare toate companiile din sistemul feroviar.

În mod cert, Traian Preoteasa ar avea extrem de multe de învățat de la acesta, desigur dacă ar fi interesat să redreseze CFR Călători, și nu să o distrugă, cum a distrus CFR Marfă.

Citeşte şi: Interlopul Petre Stăncioi, căutat de poliție cu elicopterul. Și-a împușcat rivalul la el acasă

Prin decizia de a înlocui un om cu o asemenea experiență managerială cu un altul care nu are niciun fel de competență managerială și nici studii superioare compatibile cu domeniul feroviar ori asimilabile, Traian Preoteasa nu face altceva decât să confirme că își urmează în mod inconștient planul de distrugere a companiei prin promovarea unor oameni slugarnici care nu pot avea niciun cuvânt de spus față de abuzurile acestuia, Constantin Axinia fiindu-i opozabil față de multe decizii aberante.

Este absolut ilegală promovarea acestui salariat cu o diplomă în administrația publică, specializare în afara domeniului feroviar, de unde rezultă că ocuparea postului de director la acest moment este făcută de un salariat cu specializare în domeniul feroviar doar pe bază de studii medii.

Citește și: Șeful NATO: O victorie a lui Putin, ”cel mai mare risc” al războiului din Ucraina

Situație fară precedent în sistemul feroviar”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Dumitru Anchidin, către premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Comisiei de Transporturi din Parlamentul României.

Noul șef al SRTFC Iași a plecat cu ”tinicheaua de coadă” de la SRCF Iași

Ba, mai mult, el spune că noul șef al SRTFC Iași a plecat oarecum cu ”tinicheaua de coadă” de la sucursala comapaniei de infrastructură.

”Pentru a preîntâmpina orice fel de speculații și pentru a se înțelege că vorbesc în cunoștință de cauza, precizez că, în anul 2004, în calitate de director la Regionala CFR Călători, am aprobat transferul acestui salariat de la CFR Infrastructură la Regionala CFR Călători Iași.

Citește și: UE va oferi „obligații de securitate” pentru Ucraina. NATO nu s-a hazardat cu invitația de aderare

La CFR SA fusese retogradat disciplinar deoarece intrase într-un conflict major cu liderii de sindicat locali, aceștia acuzându-l de abuz în serviciu față de unii membri de sindicat. Transferându-l la CFR Călători i-am oferit o a doua șansă pentru a se redresa profesional și financiar.

Daca aș fi știut că este pasionat de administrație publică, l-aș fi îndrumat încă de pe atunci spre instituțiile de profil. Probabil până acum ar fi făcut carier[ și ar fi avut o ascensiune interesantă. Poate nici acum timpul încă nu-i pierdut”, scrie Dumitru Anchidin în scrisoarea menționată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te