10% dintre cei care prezintă suspiciuni de infecţie cu noul coronavirus refuză să se testeze. Avertismentul este dat de şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi.
În acest sens, există semne de întrebare şi asupra monitorizărilor făcute de medicii de familie, precum şi ale medicilor infecţionişti, dar şi în privinţa respectării condiţiilor de carantină din partea persoanelor suspecte dar nedeclarate, în cazul în care au fost contacţi direcţi ai unor pacienţi deja pozitivi. Drept urmare, mulţi din acest procent ajung în stare gravă la spital.
Având în vedere nevoia de creştere a numărului de testări pentru infecţia cu noul coronavirus, prin Ordinul MS 180/2020 medicii de familie au trecut şi ei pe prima linie a frontului.
Pentru că aceştia nu dispun de mijloace de protecţie sanitară în cazul recoltărilor, DSP a căutat soluţii şi a găsit sprijin la două asociaţii, respectiv la Asociaţia Ambulanţa Life şi la Salvatorii voluntari 4x4, care au pus la dispoziţie maşini pentru deplasarea echipajelor de recoltare a probelor în teren.
“Acest lucru era necesar pentru a degreva activitatea SAJ, care este şi aşa sufocat de solicitări. Pe lângă cele două asociaţii, ne spijină şi ISU cu două maşini şi DAS cu o maşină. Am reuşit să facem 13 echipaje pentru săptămâna de lucru şi 4-5 echipaje pentru weekend-uri şi sărbătorile legale. Şi numărul recoltărilor a crescut foarte repede. Dacă înainte de ajutorul venit recoltam 1.400 -1.600 de probe zilnic, acum am ajuns deja la 2.000”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Continuarea, în Ziarul de Iași.