Unde să te ascunzi în caz de război nuclear? În contextul discuțiilor tot mai despre despre atacuri nucleare în războiul dintre Rusia și Ucraina, mulți oameni și-au pus probabil întrebarea dacă există pe planetă locuri unde ar putea supraviețui unui astfel de eveniment.
Specialiștii spun că dacă s-ar produce un astfel de atac, ar fi dificil să vorbim despre locuri cu adevărat sigure. Însă, sunt câteva țări considerate sigure. Dar iată despre ce este vorba cu adevărat.
Unde să te ascunzi în caz de război nuclear? Cele mai sigure locuri de pe planetă
Potrivit cercetărilor publicate în revista „Risk analysis” , nu există nicio îndoială: este Australia, împreună cu Noua Zeelandă. Alte țări considerate sigure sunt Insulele Solomon și Vanuatu, precum și Islanda.
Citește și: Putin amenință Kievul cu o „ploaie” de rachete Oreshnik. Au o putere comparabilă cu un atac nuclear
Ce înseamnă asta? De fapt, acestea sunt națiunile care, conform studiului lui Matt Boyd și Nick Wilson, ar fi cel mai bine capabile să producă hrană pentru populațiile lor după o „catastrofă bruscă de reducere a luminii solare”, cum ar fi un război nuclear, erupția unui supervulcan sau o ploaie devastatoare de asteroizi.
Cercetătorii susțin însă că grupurile de supraviețuitori din cele mai rezistente națiuni, adică cele care au cele mai mari șanse de a evita un colaps preindustrial absolut, ar constitui adevăratul nucleu al repornirii după un astfel de scenariu, scrie tiempo.com.
Studiul a comparat 38 de țări insulare cu privire la 13 factori despre care se crede că ar putea influența succesul în supraviețuirea post-apocaliptică, inclusiv producția de alimente, autosuficiența energetică, capacitatea industrială și efectul pe care un anumit dezastru l-ar avea asupra climei.
Sunt cu adevărat sigure Australia și Noua Zeelandă?
Conform cercetării, capacitatea de producție de alimente a Australiei este gigantică și ar avea potențialul de a hrăni cu multe zeci de milioane de oameni mai mulți decât locuitorii săi actuali. Infrastructura relativ bună a țării, surplusul său
mare de energie, bugetul ridicat pentru securitatea sănătății și apărarea fac restul, transformând țara în „cetatea” umanității după iarnă.
Citește și: Război Rusia - Ucraina: Putin a semnat un decret care îi permite să se „joace” cu bombele nucleare
Cu toate acestea, există un element care lucrează împotriva Australiei: legăturile sale militare relativ strânse cu Regatul Unit și Statele Unite fac mai probabil ca aceasta să devină una dintre țintele unui război nuclear.
Prin urmare, Australia și Noua Zeelandă, ambele mari producători agricoli, se află cu ușurință în fruntea clasamentului, Australia obținând cele mai bune rezultate generale . Acestea ar fi cele mai bune națiuni din lume, în cazul unui conflict nuclear la scară largă.
Alte națiuni insulare ar putea produce suficientă hrană într-o criză de această amploare, au scris autorii studiului, dar prăbușirea probabilă a industriei și a coeziunii sociale le pune în continuare în pericol de supraviețuire.
China, Rusia și Statele Unite ar putea vedea o scădere a producției de alimente cu până la 97% în cadrul modelelor nucleare simulate de iarnă și ar fi forțate să se bazeze pe noile tehnologii de producție a alimentelor, scrie și ziarulromanesc.de.