Deşi ratele de infectare cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi numărul deceselor asociate sindromului imunodeficienţei umane dobândite (SIDA) au înregistrat un declin constant în ultimul deceniu, regiunea a reprezentat 22% din decesele cauzate de SIDA în 2020, scrie Agerpres.
Circa 200.000 de persone din Africa de Vest şi Centrală au fost infectate cu HIV anul trecut dintr-un total global de 1,5 milioane, potrivit datelor UNAIDS.
Numărul noilor infectări din regiune a crescut rapid în rândul grupurilor vulnerabile care includ fete şi femei, bărbaţi homosexuali, lucrători sexuali, utilizatori de droguri şi prizonieri, care nu au mereu acces rapid la măsuri preventive şi tratament.
Citește și: Tatăl natural al fetiței de 4 ani ucise la Arad: Vreau să vin în România să-mi iau băiețelul
Byanyima a spus că nu poate fi estimată încă amploarea impactului pandemiei de coronavirus asupra HIV, dar agenţia a constatat exemple de disfuncţionalităţi.
„Suntem destul de îngrijoraţi că atunci când toate datele pentru anul acesta (2021) vor fi disponibile, am putea constata o creştere a numărului de noi infectări, iar peste câţiva ani e posibil să vedem mai multe decese”, a declarat Byanyima pentru Reuters marţi seară în marja unui summit pe teme sanitare.
„Observăm în mai multe ţări o scădere a numărului persoanelor care beneficiază de prevenţie, a celor care se testează şi un număr ridicat de persoane care nu beneficiază de tratamente. Nu sunt semne bune, dar nu ştim deocamdată care va fi impactul în ceea ce priveşte noi infectări şi decese”, a mai spus ea.
Sistemele de sănătate din regiune au fost suprasolicitate de pandemie, forţând guvernele să deturneze resursele limitate pentru a gestiona criza, în timp ce măsurile pentru a stopa transmiterea, cum ar fi lockdown-urile au limitat accesul la prevenţia şi tratamentul HIV.
Citește și: Taxa de 6.000 € pentru admiterea la medicină și cu nota 5, eliminată. După o investigație Newsweek
UNAIDS a avertizat în iulie anul trecut că lupta globală împotriva SIDA era şovăielnică chiar şi înainte de pandemia de COVID-19, iar aceasta ameninţă să anuleze progresul câştigat cu greu împotriva HIV cu 10 ani sau chiar mai mult.
Byanyima a îndemnat alţi lideri să urmeze exemplul preşedintelui Senegalului, Macky Sall, care a mărit bugetul Ministerului Sănătăţii destinat luptei împotriva HIV.
Sall a cerut Ministerului Sănătăţii din Senegal să angajeze o sumă suplimentară de 3,5 milioane de dolari în bugetul pe 2021/2022 al ministerului pentru a lupta împotriva HIV.