Un val de praf saharian ajunge deasupra României

DE Daniel Toșa | 27.07.2021 - 15:49
Un val de praf saharian ajunge deasupra României/FOTO: Unsplash

Un val de praf saharian ajunge astăzi deasupra României. Particulele le pot face probleme celor care au afecţiuni respiratorii, avertizează medicii.

SHARE

Un val de praf saharian ajunge, marți, deasupra României, cu tot cu particule care le pot face probleme celor cu afecţiuni respiratorii.

Autorităţile nu au luat măsuri deosebite pentru a proteja populaţia de eventuale pericole, dar Serviciul de Ambulanţă este pregătit să suplimenteze personalul, dacă va fi necesar.

„Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni”, a spus pentru Antena 3, Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi. 

Citește și: Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia: „Ciorba a devenit un fel de caviar”

Beatrice Mahler: „Aerisirea locuinţei să se facă la ore în care circulaţia rutieră este redusă”

Întrebată cât de periculos este acest praf saharian şi ce riscuri produce,  Beatrice Mahler, director la Institutul „Marius Nasta” a precizat că „orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen”.

Citește și: Turcan către Tudose: „Baronii PSD cu patru clase și doctorate furate vor avea muzeul lor: Jilava”

Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.

Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într- un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.