Un tablou al lui Klimt va fi scos la licitație. Valorează măcar 50 de milioane de euro.

DE Catinca Doboș | 24.04.2024 - 13:58
Un tablou al lui Klimt va fi scos la licitație. Valorează măcar 50 de milioane de euro. Foto: profimediaimages.ro

Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, pierdut timp de 100 de ani, va fi scos la licitaţie la Viena. Acesta valorează măcar 50 de milioane de euro.

SHARE

Există multe întrebări fără răspuns cu privire la tabloul neterminat, Portretul lui Fraulein Lieser, pe care Klimt l-a început în 1917, cu un an înainte de moartea sa, conform surselor citate de Digi24

Există, de asemenea, dezbateri cu privire la cine este femeia din tablou şi ce s-a întâmplat cu pictura în timpul perioadei naziste. Valoarea tabloului este estimată la 50 de milioane de euro, deşi ar putea ajunge la un preţ mai mare.

Evenimentul este istoric

Evenimentul este unul istoric, „nicio operă comparabilă” nefiind vreodată propusă spre vânzare în ţara natală a artistului, potrivit şefei departamentului de artă modernă a casei de licitații, Claudia Morth-Gasser.

„Nimeni nu se aştepta ca un tablou de o asemenea importanţă, dispărut timp de o sută de ani, să reapară”, a declarat ea. Se crede că tabloul o reprezintă pe una dintre fiicele lui Adolf sau Justus Lieser Se crede că tabloul o reprezintă pe una dintre fiicele lui Adolf sau Justus Lieser, care erau fraţi dintr-o familie bogată de industriaşi evrei.

Citește și: 3 tablouri de 10.000.000€ au fost furate din Anglia. Unul din ele, găsite în România după 4 ani

Cine este reprezentat în tablou?

Istoricii de artă Thomas Natter şi Alfred Weidinger spun că tabloul o reprezintă pe Margarethe Constance Lieser, fiica lui Adolf Lieser, dar casa de licitaţii din Viena, care scoate la licitaţie opera de artă, sugerează că tabloul ar putea reprezenta şi una dintre cele două fiice ale lui Justus Lieser şi ale soţiei sale Henriette.

Henriette, cunoscută sub numele de Lilly, a fost o patroană a artei moderne. Ea a fost deportată de nazişti şi a murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz în timpul Holocaustului.

Fiicele ei, Helene şi Annie, au supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Casa de licitaţii a precizat într-o declaraţie că soarta exactă a tabloului după 1925 este „neclară”.

Citește și: Un tablou de 2.000.000 €, furat din Marea Britanie, în 2020, a fost găsit în România

„Ceea ce se ştie este că a fost achiziţionat de un predecesor legal al expeditorului în anii 1960 şi a ajuns la actualul proprietar prin trei moşteniri succesive”, transmite casa de licitaţii. Identitatea actualilor proprietari austrieci nu a fost făcută publică.

Tabloul este vândut în numele acestor proprietari şi al succesorilor legali ai lui Adolf şi Henriette Lieser, pe baza Principiilor de la Washington - un acord internaţional de restituire a operelor de artă jefuite de nazişti urmaşilor persoanelor de la care au fost luate piesele.

Citește și: Descoperire enigmatică! Ce mesaj secret s-a ascuns într-un portret al unui principe transilvănean

Ernst Ploil de la im Kinsky a declarat pentru BBC: „Avem un acord, în conformitate cu principiile de la Washington, cu întreaga familie”. Operele de artă ale lui Klimt au obţinut sume uriaşe la licitaţii Catalogul im Kinsky a descris acest acord ca fiind „o soluţie corectă şi echitabilă”.

Cu toate acestea, Erika Jakubovits, directorul executiv al Preşedinţiei Comunităţii Evreilor din Austria, a declarat că există încă „multe întrebări fără răspuns”.

Ea a cerut ca acest caz să fie cercetat de „o parte independentă”. „Restituirea operelor de artă este o chestiune foarte sensibilă, toate cercetările trebuie să fie efectuate cu acurateţe şi în detaliu, iar rezultatul trebuie să fie inteligibil şi transparent”, a declarat Jakubovits.

„Trebuie să se asigure că există, de asemenea, o procedură de ultimă generaţie pentru viitoarele restituiri private”, a adăugat ea. În trecut, operele de artă ale lui Klimt au obţinut sume uriaşe la licitaţii. Piesa sa „Lady with a Fan” s-a vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby's în iunie 2023, devenind astfel cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitaţie în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te