Descoperire enigmatică! Ce mesaj secret s-a ascuns într-un portret al unui principe transilvănean

DE Alin Crișan | Actualizat: 14.03.2024 - 19:52
Descoperire enigmatică! Ce mesaj secret s-a ascuns într-un portret al unui principe transilvănean - Foto: Facebook/ Biblioteca Batthyaneum

Descoperire enigmatică la biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia! Un tablou care îl înfățișează pe un principe transilvănean ascundea un mesaj secret. Iată cum a fost descoperit.

SHARE

O descoperire misterioasă a avut loc la biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Portretul unui principe transilvănean ascundea un mesaj de taină.

Descoperire enigmatică! Ce mesaj secret s-a ascuns într-un portret al unui principe transilvănean

În cadrul Bibliotecii Batthyaneum Alba Iulia s-a realizat un proces de digitalizare a 11 portrete de principi ai Transilvaniei. Unul dintre portrete conținea un mesaj ascuns.

La fotografierea panoramică a picturilor aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au ieșit la iveală lucruri pe care nimeni nu le-ar fi bănuit.

Citește și: VIDEO Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde?

În urma aplicării acestei tehnologii moderne, zoom-ul digital al fotografiei a relevat – spre exemplu – două iniţiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil iniţialele pictorului rămas necunoscut, potrivit reprezentanților bibliotecii.

„Digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu nişte rezultate excepţionale.

Tehnologia folosită de Călin Şuteu se numeşte fotografie panoramică şi nu seamănă cu nimic din ceea ce ştim că poate fi fotografierea obișnuită”, au transmis cei de la Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Potrivit acestora, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaş şi cu o rezoluţie a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Megapixeli).

„Astfel, am reuşit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, şi detalii nemaivăzute, potrivit adevărul.ro.

Citește și: Povestea regelui dac care a băgat spaima în romani. Stăpânea jumătate din Europa: „Era temut”

Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două iniţiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I.

Să fie oare vorba de iniţialele pictorului rămas necunoscut?”, arată cei de la Batthyaneum. De asemenea, aceștia adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Cine a fost principele transilvănean?

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se ştie că a fost unul dintre cei mai detestaţi principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de propriii soldaţi.

Citește și: Legenda lacului din România unde noaptea se strâng ielele. Apa lui nu îngheață niciodată

Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaşte, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) şi, în fine, portretul unui principe necunoscut”, se mai menționează în comunicarea bibliotecii, potrivit albapress.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te