Un „Pompei în miniatură”, descoperit sub un fost cinematograf din Verona

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.06.2021 - 17:07
Un „Pompei în miniatură”, descoperit sub un fost cinematograf din Verona. / Foto: agerpres.ro

O clădire din perioada Romei Antice, comparată de specialişti cu "un Pompei în miniatură", a fost descoperită cu ocazia excavărilor organizate în locul în care se află un fost cinematograf din oraşul Verona, în nordul Italiei.

SHARE

Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din subsolul cinematografului Astra, care este renovat după ce a fost abandonat timp de 20 de ani.

Cu ''fresce magnifice pe ziduri'', clădirea, care datează din secolul al II-lea e.n., ''evocă un Pompei în miniatură'', a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona.

Nu se ştie încă cu precizie ce rol a îndeplinit clădirea, dar experţii cred că aceasta ar fi supravieţuit unui incendiu care a dus la prăbuşirea acoperişului, întrucât printre fragmentele descoperite s-au aflat şi resturi de mobilă din lemn carbonizate.

Citește și: Dosarul Colectiv, împărţit în două: Piedone va fi judecat separat în luna septembrie

''Se pare că în urma incendiului, clădirea nu a mai fost folosită'', a spus administratorul.

În ciuda incendiului, ''cadrul a fost conservat intact, culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri datând din secolul al II-lea'', a adăugat el.

Modul în care a fost descoperită acea clădire, precum şi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o, au evocat anumite conotaţii cu anticul Pompei, un oraş distrus de erupţia vulcanului de pe muntele Vezuviu în anul 79 e.n. ''O calamitate, de data aceasta un incendiu, a provocat distrugerea bruscă a complexului, lăsând urme'', se mai precizează în raportul arheologilor.

Citește și: Gigi Becali, bun de plată. Patronul FCSB trebuie să achite peste 200.000 euro ALPAB

Descoperirea vine la un an după ce o podea din mozaic din perioada romană, într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în apropiere de Verona.

Plăcile multicolore, găsite sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie, fac parte din fundaţia unei vile romane, ale cărei ruine au fost descoperite în urmă cu un secol într-o regiune deluroasă din apropierea oraşului Negrar di Valpolicella. Vila ar fi datat din secolul al III-lea e.n..

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.