Un pensionar modifica contoarele la gaz pentru clienți: „Specializat” în reducerea facturilor

DE Alin Crișan | 07.11.2022 - 20:05
Contor de gaz - Foto: Z.com

Un pensionar a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare pentru că, în cursul anului 2019, a modificat, pentru un „client” indexul unui contor de gaz pentru reducerea facturilor.

SHARE

Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat o primă sentință în dosarul unui bărbat în vârstă de 70 de ani trimis în judecată pentru complicitate la furt în formă continuată şi deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate.

Citește și: CFR Cluj, întâlnire de „coșmar” în Conference League. Va avea cel mai dificil adversar în play-off

Pensionarul a acuzat că, în lunile februarie și mai 2019 a modificat, la cererea unui „client”, un contor de gaz, diminuând indexul cu 300 mc. La ultima intervenție, fiind sub monitorizarea anchetatorilor, bărbatul a fost prins în flagrant. Potrivit anchetei, pensionarului i se dusese vestea în Florești (comună rezidențială de la marginea Clujului) că știe să dea înapoi contoarele.

Așa a ajuns bărbatul să fie contactat de proprietarul unui duplex, suspect în dosar, pentru a da înapoi contorul de gaz. Fiecare dintre intervenții a durat mai puțin de 10 minute, iar factura de gaz a fost redusă astfel cu 5.200 de lei.

„Intervenţia neautorizată a fost confirmată şi de reprezentantul societăţii de distribuţie gaze naturale, care a constatat că marca metrologică ce securizează capacul mecanismului înregistrator nu este aplicată de producător, pe corpul contorului şi pe plăcuţa de fixare a capacului mecanismului înregistrator sunt prezente zgârieturi, iar plăcuţa de identificare este deteriorate”, se arată în rechizitoriu.

Citește și: O femeie a trăit coșmarul vieții când s-a trezit cu un șarpe în pat. Reptila era a vecinului

Trimis în judecată, pensionarul specializat în modificarea contoarelor a recunoscut acuzațiile și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

„În ceea ce priveşte faptele, instanţa apreciază că acestea prezintă o gravitate medie şi reţine că inculpatul a utilizat, la un interval de câteva luni de zile, acelaşi mod de operare, acţionând asupra contorului volumetric de gaze naturale prin coborârea cu aprox. 300 mc a indexului de consum, la solicitarea abonatului ………

Pentru efectuarea acestor operaţiuni, inculpatul a utilizat instrumente speciale, găsite asupra sa cu ocazia efectuării percheziţiei corporale, care indică specializarea în săvârşirea faptelor de acest fel. Mai mult, chiar suspectul ………. a declarat că auzise (despre inculpatul ……..) că se ocupă cu modificarea indexului contorului de gaze naturale.

În acelaşi timp, iscusinţa inculpatului în modificarea mecanismului înregistrator al contorului volumetric reiese şi din rapiditatea cu care au fost săvârşite faptele, operaţiunile durând mai puţin de 10 minute. Chiar dacă prejudiciul a fost recuperat integral, nu poate fi omis cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat prin săvârşirea faptelor, de peste 5.000 de lei”, se arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, care nu este definitivă.

Citește și: Guvernul, soluție de avarie pentru energie. Se dorește o piață semireglementată: „Vizăm prețul unic”

Judecătorul a mai reținut că bărbatul „are în prezent vârsta de 70 ani, este cetăţean român, are o relaţie de concubinaj de peste 20 de ani, 4 fiice majore, stagiul militar satisfăcut, studii liceale, pensionar, cu antecedente penale, care însă nu atrag starea de recidivă”.

„Din caracterizările depuse la ultimul termen de judecată rezultă că inculpatul este o persoană integrată în societate. În acelaşi timp, reţine că acesta a avut o atitudine sinceră, a colaborat cu organele judiciare şi a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, potrivit 7iași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te