Un italian stabilit de șase ani în România vrea să se întoarcă acasă: „Aveți un spirit de turmă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 14.08.2023 - 21:53
Italianul Luca, stabilit de șase ani la Sibiu - Foto: Turnul Sfatului

În 2015, Luca a ajuns pentru prima dată la Sibiu. După șase ani are cu totul o altă impresie față de orașul și de țara în care pe atunci i se părea că și-a găsit liniștea și pacea.

SHARE

Un italian a decis să se mute în Sibiu, după ce s-a îndrăgostit de acest oraș, însă bărbatul și-a schimbat părerea: ”La început m-am îndrăgostit de oraș, apoi mi-am dat seama”.

Un italian stabilit de șase ani în România vrea să se întoarcă acasă: „Aveți un spirit de turmă”

Luca Ciccorelli are 40 de ani și vine din sudul Italiei, din orașul Foggia. Acum șase ani, bărbatul s-a mutat la Sibiu, însă după ce a luat Bac-ul în limba română și s-a înscris la Facultatea de Drept, vrea să se întoarcă acasă.

Citește și: Au mâncat ciuperci otrăvitoare la o masă în familie și au murit. Cine le-a gătit n-a pățit nimic

”Când am venit în Sibiu m-am îndrăgostit, nu doar mi-a plăcut, era liniște, mi-a plăcut locul, nu era un fel de haos cum este la noi în Italia, cu mașinile care claxonează, care fac zgomot, cu oamenii care se ceartă. Cum s-ar zice la noi în Italia, m-am simțit în pace. Așa a fost în primul an.

”Au încercat să mă trateze ca un sclav”

”Au încercat să mă trateze acolo ca un sclav. Eu sunt o persoană foarte atentă, eu știu, am un salariu de bază, am tichete de masă, bonus de performanță și un bonus suplimentar pentru ceea ce vând acolo.

Dacă eu știu că salariul este 2.100 de lei net, știu că am lucrat zilele respective pentru că și eu mi le-am însemnat în caietul meu, știu câte tichete de masă trebuie să iau, apoi bonusul de performanță, apoi câte produse am vândut, la final știu cât trebuie să fie salariul meu”, a povestit bărbatul.

El a început să cunoască România și românii și s-a declarat dezamăgit de câteva lucruri.

Anul următor încă nu luasem decizia să vin la Sibiu, am continuat să rămân în Italia, am continuat cursurile de limba română și acolo, după care în 2017 am revenit la Sibiu. Cursul nu înseamnă doar învățarea limbii române, mergem la muzeu, la câteva evenimente, la filme, la concerte muzicale.

Citește și: DNA, după extrădarea lui Vâlcov: „Semnal puternic pentru cei tentaţi să se sustragă de la pedepse”

În anul în care am venit am nimerit la evenimentul Cântecele Munților, mi-a plăcut foarte tare că oamenii nu doar stăteau. Toți dansau, este un fel de emoție, au împărtășit și ei aspectul acesta. Mi-a atras atenția acest lucru, toți oamenii mi s-au părut egali în momentul de față”, a mărturisit Luca pentru publicația sibiană.

S-a angajat la un call center, dar spune că s-a simțit discriminat la bani. A fost dat afară, a dat firma în judecată și a câștigat, dar a renunțat în cele din urmă.

O parte din motivele acestei decizii au legătură cu ceea ce a descoperit în România.

”Aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația”

Nu-și dorește să rămână la Sibiu, vrea să-și finalizeze studiile și să se întoarcă în Italia.

”România este o țară foarte frumoasă, merită mai mult decât are, dar am învățat o expresie nouă, aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația. Așa e la facultate, avem o problemă la facultate, să zicem, scaunele sunt rupte toate, nu doar al meu, eu am plătit taxa, tu ai plătit taxa, de ce nu spui?

Vreau să termin Facultatea de Drept, să fac un curs pentru mediator european ca să mă pot întoarce în Italia și să lucrez. Nici nu vreau să schimb orașul pentru că Clujul este mai scump decât Sibiul, Bucureștiul la fel, Timișoara și ea e mai scumpă”, a spus acesta, potrivit turnulsfatului.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te