Un cunoscut monument istoric ieşean, furat la bucăţică. "E argilă, nu mortar”

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.06.2023 - 21:22
Caramizi de fabrica, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași
Caramizi de fabrica, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Cărămizile de Ciurea au ajuns la mare căutare: se iau direct din zidurile fabricii. Zilele trecute a fost eliberat locul unde se afla ce mai rămăsese din cuptoarele fabricii. S-a furat "la bucată".

SHARE

Abandonată după „accidentul” de acum 15 ani, când o firmă - astăzi închisă - a cumpărat-o doar ca să îi oprească activitatea şi aşa redusă la minim, Fabrica de Cărămizi de la Ciurea, monument istoric, dispare încet. 

Un cunoscut monument istoric ieşean, furat la bucăţică. "E argilă, nu mortar”

„Am dat-o (în 2007, n.r.) cu 40 de salariaţi, cu câteva mii de tone de cărbune, cu argilă pe doi ani de zile, şi am luat-o înapoi (în 2013, când a fost anulată vânzarea, n.r.) aşa cum o vedeţi”, ne-a spus Vasile Ilegitim, administratorul firmei care are în patrimoniu fabrica din Lunca Cetăţuii.

Phoenix Trend SRL este firma lui, care rezistă încă din 2012, de când Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut falimentul societăţii. În schimb, cel care furat a tot din fabrică în 2008-2012 a scăpat nepedepsit.

„Nu am altă soluţie acum, decât să obţin fonduri de undeva, pentru că fabrica nu se prăbuşeşte. Zidurile de rezistenţă sunt legate cu argilă, nu cu mortar”, ne-a spus proprietarul construcţiei monument istoric. El a adăugat că ceea ce a dispărut sau se năruie sunt părţi construite ulterior.

Fabrica apare pe unele pagini de tranzacţii imobiliare, scoasă la mezat pentru o sumă consistentă: 3,28 milioane de euro cu tot cu terenul în suprafaţă de 7,6 hectare.

Anunţul pare să fie unul vechi, pentru că numărul de telefon indicat al agentului imobiliar sună la o pensiune din Delta Dunării.

Totuşi, lichidatorul firmei încearcă să vândă sediul firmei Phoenix, de pe strada Aurel Vlaicu nr. 87 – care de asemenea a fost cândva o fabrică de cărămizi.

Spre deosebire de edificiul industrial de la Lunca Cetăţuii, fabrica din Tătăraşi a fost o investiţie privată până la naţionalizarea ei în anii ’40 de statul român. 

Urmaşii proprietarilor jefuiţi atunci se judecă şi astăzi pentru retrocedarea clădirii şi a terenului. Şi acestea au fost scoase la vânzare, ultima dată la începutul acestui an, pentru 8,4 milioane de euro. Anunţul precizează că fosta fabrică este revendicată şi că litigiul urmează să fie soluţionat în instanţă.

S-a furat tot. Şi tot mai e de furat

Cât priveşte sora ei de la Lunca Cetăţuii, aceasta a fost întotdeauna de stat – până în 1990. Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea la ideea directorului de atunci al Căilor Ferate Române, fabrica a produs cărămizi pentru gările din partea de est a regatului, precum cele de pe liniile Vaslui-Iaşi, Iaşi-Dorohoi, Bucureşti-Constanţa, din Râmnicu Sărat şi din Suceava-Burdujeni.

Vasile Ilegitim ne-a mai spus că plăteşte în continuare patru oameni ca să păzească edificiul, deşi acesta are un viitor incert şi se dezmembrează pe zi ce trece.

Gardul împrejmuitor a dispărut de mult, puţine geamuri la ferestre mai sunt întregi, pereţii se împuţinează cărămidă cu cărămidă, intrările nu mai au uşi, iar deasupra lor sunt lipite indicatoare de avertizare că e „Pericol de prăbuşire”.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te