UK amenință cu activarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2021 - 14:02
UK amenință cu activarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit/FOTO: Pixabay

Regatul Unit a amenințat UE cu declanșarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit, dacă blocul european continuă să refuze modificarea protocolului pentru Irlanda de Nord, în condițiile în care guvernul de la Londra se confruntă cu dificultăți în aprovizionarea provinciei.

SHARE

Declarațiile ministrului pentru relațiile cu Uniunea Europeană, David Frost, au fost făcute la conferința Partidului Conservator. Oficialul britanic a spus că va prezenta noi texte juridice prin care va susține inițiativa sa de revizuire a protocolului pentru Irlanda de Nord din acordul Brexit.

Frost nu a precizat, însă, când guvernul va declanșa ceea ce este numit „articolul 16”. Prin acesta, oricare dintre părți, UK sau UE, pot lua măsuri unilaterale împotriva protocolului, dacă acesta are un impact negativ.

Uniunea Europeană a spus, anterior, că declanșarea articolului 16 ar fi „extrem de nefolositoare” și că va lua în calcul toate opțiunile pe care le are pentru a răspunde la acțiunile britanicilor.

Citește și: Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

„Fără o soluție adoptată de comun acord curând, va trebui să acționăm singuri, activând mecanismul de siguranță al articolului 16 pentru a rezvolta problemele pe care protocolul le generează în Irlanda de Nord.

Este unica soluție pentru a ne proteja țara, poporul, comerțul, integritatea teritorială, procesul de pace și beneficiile acestui măreț Regat Unit din care facem toți parte”, a spus Frost în fața membrilor partidului său.

De când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană și piața unică la începutul acestui an, dificultățile au început să se adune în mai multe domenii, inclusiv în ce privește transportul de mărfuri intern spre provincia Irlanda de Nord.

Din acest motiv, guvernul de la Londra a cerut în mod repetat revizuirea protocolului pentru Irlanda de Nord din acordul Brexit.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a refuzat să renegocieze protocolul, argumentând că acordul Brexit a fost semnat de ambele părți în deplină cunoștință de cauză și cu bună credință. UE a îndemnat UK să caute și să găsească soluții în loc să apeleze la amenințări.

Citește și: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia

„UE va continua să fie creativă și flexibilă în cadrul protocolului (nord-irlandez - n.r.). Dar nu vom renegocia. Trebuie să asigurăm împreună stabilitate și predictibilitate în Irlanda de Nord”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comsiei Europene.

Frost a recunoscut că guvernul din care face parte a vrut să negocieze „ceva mai bun” decât protocolul care a creat, practic, o graniță comercială între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, dar că va „acționa independent pentru a proteja pacea pe insula Irlanda”.

„Da, am acceptat acest protocol în toamna grea a lui 2019. Știam că ne asumăm un risc, dar un risc care merita. Ne-am temut încă de la început că protocolul va duce la probleme, și am avut dreptate”, a mai spus Frost, scrie Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.