UE își consolidează sprijinul acordat pentru a accelera vaccinarea în regiunea Parteneriatului estic

DE Daniel Toșa | 10.08.2021 - 15:16
UE își consolidează sprijinul acordat pentru a accelera vaccinarea în regiunea Parteneriatului estic/FOTO: Unsplash

Comisia Europeană a majorat marţi cu 35 de milioane de euro pachetul de asistenţă menit să sprijine vaccinarea în cele şase ţări din cadrul Parteneriatului estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, informează executivul UE pe site-ul său.

SHARE

Această asistenţă se adaugă primului pachet de sprijin în cuantum de 40 de milioane de euro, lansat în februarie pentru a consolida pregătirea şi disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură şi eficace a populaţiei, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătăţii şi a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistenţa logistică esenţială pentru livrarea şi gestionarea vaccinurilor şi a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranţei, acţiunile de comunicare şi de implicare a comunităţilor, precum şi sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

Citește și: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru a-i opri pe corupți să fugă din țară

Noul program adoptat marţi face parte din contribuţia Echipei Europa la răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 şi se bazează pe eforturile depuse în comun cu statele membre şi pe cooperarea desfăşurată între UE şi OMS până în prezent. Programul se bazează şi pe prima acţiune regională de combatere a pandemiei de COVID-19, desfăşurată anul trecut în cadrul Parteneriatului estic, când UE şi OMS şi-au unit forţele şi au lansat Iniţiativa pentru solidaritate în domeniul sănătăţii în cadrul Parteneriatului estic, finanţată cu 35 de milioane de euro. Acţiunea a furnizat cantităţi importante de consumabile medicale în întreaga regiune, inclusiv peste 11 milioane de echipamente individuale de protecţie, 12.000 de truse de laborator, peste 1.500 de ventilatoare, concentratoare de oxigen şi oximetre cu pulsoximetre şi peste 20.000 de truse de testare PCR.

Pachetul recent adoptat va sprijini distribuirea eficace a vaccinurilor primite de ţările partenere în mod direct prin intermediul mecanismului UE de partajare a vaccinurilor şi în mod indirect prin intermediul COVAX şi al achiziţiilor directe de la producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19.

Citește și: Focul de pe insula Evia (Grecia) nu a atins mănăstirea Sf. David. Pădurea de pini din jur este scrum

Furnizând aproape 3 miliarde de euro, Echipa Europa este unul dintre principalii contribuitori la mecanismul COVAX, care reprezintă în continuare principalul instrument mondial de asigurare a unui acces corect şi echitabil la aceste vaccinuri şi transpune în fapte obiectivul solidarităţii internaţionale în domeniul vaccinurilor.

Pentru a completa eforturile COVAX, Echipa Europa intenţionează să doneze cel puţin 200 de milioane de doze ţărilor partenere înainte de sfârşitul anului. Majoritatea acestor vaccinuri vor fi furnizate prin intermediul COVAX.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te