UE insistă să extindă exporturile fără tarife pentru Ucraina. România, printre țările defavorizate

DE Adina Mutăr | 27.04.2023 - 17:27
Cereale Ucraina-Foto: Ukrinform

În fața rezistenței statelor membre estice, Uniunea Europeană se luptă să extindă accesul fără tarife al produselor agricole ucrainene pe piața europeană.

SHARE

În ciuda unui termen limită care se apropie, ambasadorii UE încă nu au convenit asupra unui alt an de scutire de taxe de import pentru bunurile agricole ucrainene, deoarece Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia doresc să pună capăt preferinței.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis unilateral intrarea transporturilor de cereale și alte alimente din Ucraina în urmă cu două săptămâni, argumentând că trebuie să-și protejeze fermierii și produsele de concurența ieftină.

UE insistă să extindă exporturile fără tarife pentru Ucraina

Deși restul țărilor UE ar putea să anuleze opoziția conform procedurilor decizionale ale UE, președinția suedeză a Consiliului UE și Comisia Europeană caută în continuare un compromis.

Comisia UE a promis deja 100 de milioane de euro în sprijinul fermierilor și o scutire pentru guverne dacă ridică embargoul ce permite mărfurilor ucrainene să treacă spre alte state UE.

În speranța de a rezolva impasul, negocierile continuă, iar ambasadorii UE sunt așteptați să voteze vineri asupra prelungirii, potrivit Anadolu.

În luna mai, Uniunea Europeană a ridicat toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene, inclusiv produsele industriale și agricole, pentru un an.

Preferințele au avut ca scop abordarea insecurității alimentare globale și sprijinirea economiei țării.

Au fost înființate, de asemenea, așa-numitele „căi de solidaritate” pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, deoarece țara este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de porumb, grâu și ulei de floarea soarelui și un furnizor important de provizii de alimente.

România, printre țările defavorizate 

Conform legislației UE, statele membre nu sunt libere să decidă în mod individual cu privire la politicile lor comerciale și de piață, deoarece acestea sunt competențe exclusive ale UE.

România a decis să sigileze și să monitorizeze toate transporturile de cereale din Ucraina.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

De al 19 aprilie, România a instituit controale fito-sanitare direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum.

Liga Asociației Producătorilor Agricoli susține că fermierii români au pierdut peste 2,6 milioane de euro din cauza produselor ucrainene vândute sub prețul pieții și adesea având o calitate îndoielnică. 

Citește și: Membri ai regimului Assad, pe lista de restricții a UE. Aduceau „drogul jihadului” și în România

Agricultorii autohtoni se plâng că tranzitul prin așa-numitele coridoare ale solidarității s-a transformat local în importuri, cu consecințe directe asupra  agriculturii din statele ce s-au oferit să ajute Ucraina.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te