Turcan: România s-a alăturat unui consorțiu pentru a-și proteja muncitorii în străinătate

DE Elena Andrei | 20.09.2021 - 22:37
Turcan anunță afilierea României la un consorțiu european/foto: digi24

România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, reunite într-un consorţiu, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii, pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate.

SHARE

„Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, în domenii precum pensiile, prestaţiile de şomaj, prestaţiile familiale, prestaţii ca urmare a unor accidente de muncă şi boli profesionale, recuperarea creanţelor. În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorţiu coordonat de Institutul Naţional pentru Protecţie Socială din Italia, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii prin sistemul informatic – „Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite. Oferim astfel garanţia că orice român care se deplasează într-o ţară din interiorul Comunităţii, precum şi persoanele aflate în întreţinere sau urmaşii, îşi păstrează drepturile şi avantajele dobândite”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește și

Peste un milion de firme au fost închise în România, în ultimii 30 de ani. Recordul, în 2019

Dăianu: Criza financiară şi pandemia au dus datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020


Ea a precizat că decizia României de a se alătura acestui consorţiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza, „fie individual, fie împreună”.

„Schimbul de informaţii în domeniile amintite se va face prin intermediu a patru instituţii cu acces la sistemul EESSI: Casa Naţională de Pensii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, care folosesc aceeaşi aplicaţie dezvoltată de Comisia Europeană şi pusă la dispoziţia statelor membre, gratuit. Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorţiul statelor coordonate de Italia. Mulţumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informaţii atât de necesar pentru românii care muncesc şi trăiesc în spaţiul european şi pentru familiile lor”, a adăugat ministrul Muncii pe reţeaua de socializare, potrivit g4media.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te