Turcan: „Am propus cinci proiecte de calcul al pensiilor de serviciu pe criteriul contributivităţii”

DE Elena Andrei | 29.03.2021 - 20:09
Raluca Turcan propune cinci proiecte de modificare a pensiilor/Foto: Facebook

Raluca Turcan a anunţat că a prezentat luni reprezentanţilor categoriilor care beneficiază de pensii de serviciu cinci proiecte iniţiate de Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ.

SHARE

Schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii.

„În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferenţă uriaşă între ce se plăteşte pe contributivitate şi ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare şi care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani”, a explicat ministrul Muncii pe Facebook.

Citește și

Ministrul Muncii: 160.000 de dosare de pensie, analizate de la debutul procesului de reevaluare

Pensionar MAI la 50 de ani cu 7.000 lei/lună, deputatul AUR Georgel deplânge soarta românilor săraci

 

„Am prezentat astăzi reprezentanţilor categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ și le-am adresat totodată invitaţia de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislaţii şi a proiectelor noastre.

În cursul discuţiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale.”

Până la urmă, „în mod obligatoriu” trebuie să se găsească o soluţie pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.

„După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliţiei de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii”, a scris Raluca Turcan luni pe Facebook.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.