Trenul Independenței - O aventură aniversară, din Gara Regală din București până la Sinaia

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.07.2023 - 12:26
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, fostul consilier prezidențial George Scutaru, ambasadorul Adrian Zuckerman, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, și jurnalistul Sabin Orcan, directorul Newsweek România
Adrian Zuckerman, fostul ambasador SUA în România
Nawaf Salameh, președinte fondator Alexandrion Group
MARK BEACOM, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania

Pe 4 iulie 2023, SUA au sărbătorit cea de-a 247-a aniversare.

SHARE

În acest context, în cadrul unui eveniment exclusivist, un tren special, „Trenul Independenței“, a făcut o cursă ieșită din tipare între Gara Regală din București și Sinaia, unde, seara, a avut loc un cocteil, iar, pe 5 iulie, Independence Day Forum, o conferință centrată pe cei peste 140 de ani de relații diplomatice SUA - România și pe parteneriatul strategic de peste două decenii dintre cele două țări.

Zeci de reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, oameni de afaceri, persoane publice și jurnaliști s-au îmbarcat pe 4 iulie la bordul „Trenului Independenței“, pentru a porni într-o aventură cu accente specifice culturii și tradițiilor americane, cu destinația Sinaia.

„România este un apărător al
securității globale și un nod
economic pentru Europa“

Ambasadorul ADRIAN ZUCKERMAN

Călătoria cu trenul a fost concepută pentru a reprezenta, în acelaşi timp, o metaforă a deschiderii către un timp şi spaţiu istoric caracterizat de valori precum libertarea de exprimare și acțiune, toleranţa şi diversitatea culturală.

Aventura a continuat seara la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia, unde invitații au fost întâmpinați de dr. Nawaf  Salameh, președintele fondator Alexandrion Group, și fostul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman, gazdele Independence Day Forum, care le-au urat bun venit și le-au vorbit despre importanța menținerii și dezvoltării relațiilor dintre România și SUA.

„Pentru a atrage investitori,
trebuie să pregătim România,
îmbunătățim legislația din
România, să respectăm regulile“

Președinte fondator Alexandrion Group, NAWAF SALAMEH

„Poporul român a înţeles cât de importantă este liberatea, a învăţat să o aprecieze la adevărata valoare după experienţa tumultoasă a comunismului prin care a trecut şi pe care şi eu am trăit-o timp de 8 ani, după sosirea mea în România că imigrant. 

Românii, la fel ca americanii, au luptat pentru libertatea lor, au câştigat-o şi acum se bucură de ea şi o protejează foarte mult chiar la nivel global.

„România are soluții pe termen
scurt și pe termen lung care
pot aduce beneficii și economiei“

MARK BEACOM, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania

Mă bucur că am reuşit să reunim astăzi români, americani şi multe alte nationalităţi pentru a sărbători împreună libertatea, pacea şi unitatea, valori foarte importante în care cu toţii credem“, a transmis dr. Nawaf  Salameh.

Iar ambasadorul Adrian Zuckerman a subliniat că „America este un succes pentru că este o ţară liberă și pentru că cetățenii ei concurează într-o meritocrație și sunt recompensați pentru realizările lor. Este o onoare pentru mine să sărbătoresc 4 iulie cu toți prietenii mei români – vă mulțumesc tuturor că ne-ați fost alături în această seară.

Aș vrea să văd că România calcă pe urmele Americii. România este una din cele mai bogate ţări europene în materie de resurse naturale și capital uman.

Poate deveni astfel un lider economic în Europa. Antrepenoriatul și piețele libere au creat prosperitate extinsă la nivel global. Nawaf este exemplul perfect în acest sens. Dumnezeu să vă binecuvânteze, Dumnezeu să binecuvânteze România și Statele Unite ale Americii!“.

Cocteilul de Ziua Independenței SUA de la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia a debutat cu intonarea imnurilor României și SUA, un moment cu încărcătură emoțională puternică pentru toți cei prezenți.

Apoi, oaspeţii s-au delectat cu preparate tradiționale americane și româneşti asociate cu băuturile spirtoase și vinurile emblematice din portofoliul Grupului Alexandrion. Iar atmosfera a fost completată de hituri internaţionale, interpretate de Iulia Dumitrache band, muzică de saxofon şi mai multe momente de dans.

Independence Day Forum

După aventura inedită cu trenul și cocteilul de 4 iulie de la Sinaia, o parte dintre oaspeți și-au ocupat locurile în vagoane pentru a reveni la București, iar alții au rămas la Sinaia pentru a participa, alături de alți invitați, la conferința Independence Day Forum, organizată pe 5 iulie la Hotelul Alexandrion Experience.

Independence Day Forum a fost găzduit de fostul ambasador al Statelor Unite la București între anii 2019 și 2021, Adrian Zuckerman, și dr. Nawaf  Salameh, președinte fondator al Alexandrion Group.

Conferința a fost moderată de Sabin Orcan, directorul general al Newsweek România, ediția românească a cunoscutei publicații americane fiind principalul partener media al evenimentului.

Conferința a avut două paneluri: „THE CHALLENGES OF THE GLOBAL ECONOMY“ și „A ROADMAP FOR BLACK SEA SECURITY“.

În prima parte a dezbaterii, „THE CHALLENGES OF THE GLOBAL ECONOMY“, speakeri au fost Răzvan Mustață, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania, și Craig Martin, International Head for Restructuring, DLA Piper.

La cel de-al doilea panel, „A ROADMAP FOR BLACK SEA SECURITY“, au luat cuvântul invitați precum T. Ulrich Brechbuhl, fost consilier al Departamentului de Stat și subsecretar interimar pentru diplomație publică, Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe și director al Bibliotecii Naționale a României, și George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui României.

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București, a declarat, în cadrul evenimentului Independence Day Forum de la Sinaia, că „România este un apărător al securității naționale și globale“ și un „nod“ economic deosebit de important pentru securitatea economică a Europei.

„SUA sunt cel mai bun prieten al României. Iar, așa cum toată lumea știe, România este unul dintre apărătorii flancului estic al Europei în fața amenințării Rusiei. Alături de Polonia, formează prima linie de apărare. România este un apărător al securității naționale și globale.

De asemenea, România este un nod economic pentru Europa. Una dintre cheile securității Europei este securitatea economică. Nu poți avea securitate militară națională și globală fără securitate economică și economie sănătoasă.

Cred că România are un viitor strălucitor în față. Sunt convins că va continua să crească și să se dezvolte economic“, a afirmat Adrian Zuckerman, la Independence Day Forum de la Sinaia.

Iar dr. Nawaf  Salameh, președinte fondator al Alexandrion Group, a declarat, la Independence Day Forum de la Sinaia, că „e foarte important ca România să aibă conexiuni economice globale“.

„Cred că mi-ar lua ore să explic relația puternică dintre România și SUA. Războiul dintre aproape întreaga lume și Rusia de astăzi este economic: cereale, gaze, petrol, etc.

Ca investitor în România, unde am emigrat în urmă cu circa 40 de ani, dar și în SUA de aproape zece ani, cred că, pentru a atrage investitori americani, trebuie să pregătim România, să îmbunătățim legislația din România, să respectăm regulile și să le acceptăm mentalitatea, așa cum se întămplă în alte țări europene, precum Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie, Germania, în toate țările din Europa.

De exemplu, în SUA dacă ai două companii poți crea un holding, în România nu se poate să ai holding. Trebuie modificată legislația și legile de business“, a precizat dr. Nawaf  Salameh.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania, a vorbit la Independence Day Forum despre provocările economice la nivel global, importanța siguranței energetice și rolul-cheie al combustibililor fosili în tranziția către energia curată.

„Pentru că mă concentrez pe energie, văd lumea puțin diferit. Avem această amenințare clară a încălzirii globale și ceea ce creează pentru întreaga planetă. Așa că există acest efort real de a intra în economia de tranziție către energia sustenabilă, curată, de a ne îndepărta de combustibilii fosili.

Eu sunt un tip care se ocupă de combustibili fosili. Știți, tocmai am dezvoltat primul câmp de gaze din Marea Neagră din România din ultimii peste 30 de ani, dar sunt pe deplin conștient de faptul că trebuie să trecem de la combustibilii fosili în beneficiul planetei la ceva care este sustenabil.

În același timp, avem o amenințare clară la adresa securității energetice din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și am văzut cum economiile mișcă «Cerul și pământul» pentru a încerca să-și stocheze energia, pentru că, știți, dacă nu ai energie, economia, totul se prăbușește.

E interesant pentru România, pentru că ambele lucruri se îmbină într-un mod pozitiv. România poate oferi lumii o soluție care să aibă grijă de ambele lucruri.În primul rând, în perioada de tranziție, cred pe deplin că avem nevoie clar de gaze naturale. Nu vom fi capabili să compensăm altfel trilioanele de kilowați oră de energie de care vom avea nevoie peste noapte.

Cu siguranță, însă, gazele naturale pot avea grijă de asta în timp ce facem tranziția.

România are din abundență gaze. Știți, Marea Neagră are 150 de miliarde de metri cubi în spatele conductelor. Deci sunt acolo, sunt acolo pentru a fi exploatate. Și foarte puține țări au această capacitate de a deschide robinetul și de a furniza gaze naturale. 

România are pentru sine și chiar pentru a furniza pe o piață vest-europeană înfometată, care este disperată după gaz.

În același timp, tranziția pare foarte interesantă pentru România, pentru că dispune în special de energia eoliană offshore din Marea Neagră. Vorbesc de 76 de gigawați de energie potențială în Marea Neagră.

Așadar, România are soluții pe termen scurt și pe termen lung care pot aduce beneficii și economiei. Doar România are aceste lucruri, în comparație cu multe alte țări care tânjesc după aceste beneficii.

Vestea proastă este că este foarte greu de executat în România. Am avut un an îngrozitor de greu să ducem la bun sfârșit dezvoltarea noastră la Marea Neagră și vom vorbi mai târziu despre următorul nostru proiect în energie, care este eolian. Mi-e teamă că și acolo vom întâmpina greutăți similare“, a declarat Mark Beacom.

Iar Răzvan Mustață, decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, a afirmat că inflația e cea mai mare provocare economică globală.

„Inflația este cea mai mare provocare economică globală la ora actuală. Inflația e un fenomen economic complex, ce interferează cu toate sectoarele.

Dacă ar fi să facem o comparație cu activitatea de pe burse, este ceva similar. Așa cum bursele sunt influențate de tot ceea ce se întâmplă în jur, chiar și de cele mai mici lucruri care se petrec în zona publică sau a factorilor de decizie, de exemplu, așa reacționează și inflația.

Având în vedere războiul din Ucraina și tensiunile dintre SUA și China, de pildă, tot ce se întâmplă cu livrările de bunuri și economia globală alimentează inflația, făcând-o o provocare la nivel macro.

E un semn bun că în SUA inflația a început să scadă și așteptăm același lucru și în Europa, și în România.

Dar, dacă nu combatem corect acest fenomen, este posibil ca inflația să explodeze, cu consecințe econo­mice serioase“, a explicat Răzvan Mustață.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te