Treizeci de rinoceri albi transferaţi din Africa de Sud în Rwanda, cu ajutorul unui Boeing 747

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.11.2021 - 18:09
Treizeci de rinoceri albi transferaţi din Africa de Sud în Rwanda, cu ajutorul unui Boeing 747. / Foto: aa.com.tr

Treizeci de exemplare de rinocer alb sudic din Africa de Sud au fost introduse în Rwanda, au anunţat responsabili din cadrul Parcului Naţional Akagera, salutând cel mai important "transfer din istorie" pentru aceste animale amenințate de dispariție, informează AFP.

SHARE

A fost nevoie de două zile pentru ca aceste animale, care cântăresc până la două tone, să facă această călătorie de aproximativ 3.400 km, parţial la bordul unei aeronave Boeing 747.

"Acest proiect a necesitat măsuri extreme de precauţie şi multă muncă. Era necesar ca cei 30 de rinoceri să ajungă în siguranţă şi sănătoşi", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Peter Fearnhead, directorul general al ONG-ului African Parks, care a colaborat cu autorităţile ruandeze din Akagera.

Citește și: FOTO Tzancă Uraganul, dedicații fără număr la un eveniment din Giurgiu. A strâns banii într-o sacoșă

Animalelor le-au fost administrate tranchilizante pentru a li se "reduce stresul", a adăugat el.

Operaţiunea a costat în jur de 1 milion de dolari (circa 900.000 de euro) şi a implicat 80 de persoane, inclusiv veterinari şi specialişti în transportul animalelor sălbatice.

Rinocerul alb sudic, o specie pe cale de dispariție

Rinocerul alb sudic, una dintre cele două subspecii de rinocer alb, se află în prezent pe cale de dispariţie, cu aproximativ 20.000 de indivizi rămaşi, conform organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF). Acest animal este inclus pe lista Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) cu vieţuitoare cvasi-ameninţate.

Habitatul său natural este Africa australă, inclusiv Africa de Sud, Namibia şi Zimbabwe, însă a fost introdus şi în Kenya.

În 2017 şi 2019, un număr de 17, şi apoi de cinci rinoceri negri, o altă specie, au fost reintroduşi în acelaşi parc din Rwanda. Populaţia lor numără în prezent 26 de exemplare.

Citește și: Silviu Dumitrache, șeful spionilor de la „Doi și-un sfert”, două stele de general în ultimul an

Potrivit IUCN, în sălbăticie au rămas în jur de 5.000 de exemplare de rinocer negru, ceea ce îl plasează printre cele mai periclitate animale din lume.

Prin acest transfer, African Parks intenţionează să pună bazele unui "nou fief" al exemplarelor de rinocer alb sudic.

"Aici vor avea oportunitatea de a creşte într-un mediu sigur", a declarat Jes Gruner, director regional al African Parks, menţionând că în Africa de Sud trei rinoceri "sunt ucişi în fiecare zi".

"În Rwanda, niciunul dintre rinocerii negri (...) nu a fost braconat de la reintroducerea lor", a precizat el.

Transferurile de animale sălbatice nu sunt lipsite de riscuri. În 2018, patru din şase rinoceri negri care au fost transferaţi au murit la câteva luni după sosirea în Ciad.

Cele 30 de exemplare de rinocer alb sudic au fost împărţite iniţial în două grupuri, în incinte mai mici - de mărimea unui stadion de fotbal - care abundă în iarbă şi gropi de adăpare.

Animalele vor fi apoi eliberate şi monitorizate "zilnic de către o echipă dedicată, care le va verifica aclimatizarea, siguranţa şi starea de bine", a spus Ariella Kageruka, responsabil pentru turism în cadrul Rwanda Development Board.

Pentru Rwanda, acest transfer vizează de asemenea consolidarea atractivităţii turismului, unul dintre domeniile majore pentru dezvoltarea ţării. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.