EXCLUSIV Dâmbovița, 60 de infectări de COVID zilnic. Prefect: Nu am carantinat, că nu s-a impus

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.08.2020 - 09:07
Primăria Târgoviște distribuie măști și mănuși populației/FOTO: gazetamunteniei.ro

Trei focare izbucnite în centrele pentru persoane cu dizabilități, copii și vârstnici au dus Dâmbovița în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi de coronavirus. De două săptămâni încoace, județul are de două ori mai multe infectări noi decât media națională.

SHARE

O analiză făcută de Newsweek România cu datele publicate de Grupul de Comunicare Strategică în perioada 22 iulie – 3 august arată că județul Dâmbovița se află pe locul al cincilea în rândul județelor cu cele mai multe cazuri noi de COVID, cu 739, dintr-un total de 1.992 de cazuri (până în 3 august), după București, Argeș, Prahova și Brașov.

Mai bine de o treime din totalul cazurilor înregistrate în județ au fost raportate în cele 13 zile analizate, motivul fiind, după cum arată autoritățile locale, cele trei focare izbucnite la un centru pentru persoane cu dizabilități din Țuicani, unul pentru vârstnici din Bucșani și unul pentru copii cu dizabilități din Găești.

În cele trei focare, peste 200 de oameni au fost infectați cu coronavirus, iar la Bucșani, autoritățile se așteaptă și la decese, potrivit unei declarații a prefectului de Dâmbovița, Aurelian Popa, pentru Newsweek România. Întrebat dacă a analizat posibilitatea de a pune în carantină vreuna din localitățile unde s-au înregistrat cazurile, prefectul a declarat că „nu s-a impus”, pentru că toate centrele sunt în zone izolate. 

Totodată, în perioada vidului legislativ, circa 100 de persoane infectate cu coronavirus au refuzat internarea, iar 69 de pacienți infectați au fost externați la cerere din spitale.

„Am avut trei focare mari, într-un centru de recuperare pentru persoane neuropsihice, între 19 și 50 de ani, centrul de la Țuicani – suntem în pragul de a stinge focarul, mai sunt câteva cazuri. Pentru că sunt tineri cu probleme locomotorii și de altă natură, tratamentul s-a făcut în centru. Mai avem un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, centrul de la Bucșani, unde peste 100 de persoane pozitivate, bătrâni cu diferite comorbidități; aici s-ar putea să înregistrăm și pierderi. La Țuicani nu a fost situația asta. Mai e un centru unde nu au fost așa de multe persoane, dar Țuicani și Bucșani au fost focarele care au adus o situație...”, a declarat prefectul de Dâmbovița, pentru Newsweek România.

La Țuicani, cei 102 beneficiari și 18 îngrijitori au fost depistați cu coronavirus, potrivit prefectului. 

Cel de-al treilea focar s-a înregistrat la Găești, „la un centru pentru cu vârste între 5 și 19 ani, tot copii cu probleme, aici am înregistrat un număr de 30 de cazuri”, a mai spus Aurelian Popa.

Citește și: „Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență

Amintim că, potrivit metodologiei de testare elaborată de Institutul de Sănătate Publică (INSP), persoanele instituționalizate asimptomatice și personalul de îngrijire din centre se testează obligatoriu de două ori pe lună.

Newsweek România a cerut un punct de vedere la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița privind situația din cele trei centre.

„Nu spun că nu avem și cazuri de pozitivare a unor cetățeni – unii dintre ei au mai creat mici focare familiare, acum urmăream – 3 focare familiare, dar am avut și 10 focare familiare, oameni care nu s-au dus la doctor, știau că sunt pozitivi și au infectat acasă.

Perioada vidului legislativ ne-a creat o mare problemă, am avut în jur de 100 de cazuri de persoane care nu au vrut să se interneze, iar 69 au solicitat externarea din spital, persoane nevindecate”, a precizat prefectul.

Întrebat dacă a analizat măsura carantinării pentru vreunul din cele trei focare, Aurelian Popa a spus că „nu s-a impus, pentru că focarele erau în zone închise – focarul de la Țuicani este o zonă închisă, aparține de municipiul Moreni, dar este o zonă izolată” și că „nu s-a luat măsura carantinării localităților, pentru că nu era posibilitatea să se răspândească virusul”.

Amintim, de asemenea, că la Găești, în luna mai, a mai fost un focar cu 66 de persoane, la fabrica Arctic.

Citește și: EXCLUSIV Prahova, pe locul 3 la infectări cu COVID. Prefectura ascunde unde sunt cele 11 focare

EXCLUSIV De ce Argeș bate Capitala, în unele zile, la cazurile noi de COVID. Rolul Dacia și al externărilor la cerere

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te