Toți milițienii lui Carmen Dan. Cine sunt șefii Poliției numiți și controlați politic

DE Mircea Marian | Actualizat: 09.08.2019 - 07:35
POLITIZAREA POLIȚIEI  Carmen Dan, care și-a dat demisia cu puțin timp înainte de cazul 
Caracal, a dus la extrem politizarea, numind în conducerea locală a Poliției pile și relații
POLITIZAREA POLIȚIEI Carmen Dan, care și-a dat demisia cu puțin timp înainte de cazul 
Caracal, a dus la extrem politizarea, numind în conducerea locală a Poliției pile și relații

Drama Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu a scos la suprafață, din nou, corupția și incompetența endemică din Poliția Română.

SHARE

Au trecut doar 19 luni de la un alt scandal uriaș din această instituție, al polițistului-pedofil, acuzat de nu mai puțin de 18 agresiuni sexuale. Și după acel scandal au urmat destituiri spectaculoase, dar, pe fond, sistemul a rămas neatins.

Ministerul de Interne a fost întotdeauna o structură politizată, iar controlul instituției a fost esențial pentru toate partidele aflate la putere.

Rezultatele s-au văzut în perioada în care DNA era funcțional: mai mulți miniștri au fost sub anchetă (Cristian David, Gabriel Oprea sau Petre Tobă), unii au ajuns la pușcărie (Liviu Dragnea și Gabriel Berca), iar scandalurile s-au ținut lanț.

Suspiciunile de corupție au ajuns până la structuri care ar fi trebuit să fie elita instituției, respectiv direcția de informații și oficiul pentru protecția martorilor. Academia de Poliție este măcinată de acuzațiile doctoratelor plagiate.

Mai mulți decani din cadrul acestei academii au refuzat să-și prezinte doctoratele pentru a fi verificate.

Șeful instituției a fost demis după ce un angajat al instituției a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan, care a scris despre fenomenul plagiatelor în instituțiile de învățământ superior militarizate.

La I.P.J. Argeş au fost făcute succesiv documente de împuternicire ca inspector şef pentru mai mulți ofițeri, iar influențele ministrului făceau să apară schimbări de la o zi la alta

Nicio guvernare nu s-a folosit însă de Ministerul de Interne cu atâta brutalitate ca regimul Dragnea.

Cu câteva luni înainte ca PSD să piardă alegerile, iar Dragnea să ajungă la pușcărie, au fost numiți mai mulți șefi ai unor inspectorate județene de poliție, pe baza recomandărilor liderilor locali ai partidului.

Această situație a fost descrisă, în aprilie 2019, și într-o scrisoare deschisă a șefului Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, chestorul Cătălin Ioniță, care arăta cum a fost numit prietenul fostului ministru de Interne, Carmen Dan, la conducerea inspectoratului din Argeș: „La I.P.J. Argeş au fost făcute succesiv documente de împuternicire ca inspector şef pentru mai mulţi ofiţeri, iar influenţele ministrului făceau să apară schimbări de la o zi la alta, în cele din urmă fiind împuternicit adjunctul şefului Poliţiei din Teleorman“.

Newsweek România vă prezintă o listă parțială a șefilor de poliție numiți pe criterii politice în ultimii doi ani.

Argeș: Prietenul doamnei ministru

Numit la conducerea IPJ Argeș în iunie 2018, inspectorul șef Pieleanu Tudorel este celebru prin relația sa cu Carmen Dan, fost ministru de Interne.

Presa a scris că „în 2014, când Carmen Daniela Dan a devenit prefect al județului, cei doi părăseau Prefectura împreună, la ore târzii, jurnaliștii locali reușind de mai multe ori să surprindă imagini de acest fel“.

Tudorel Pieleanu

Carmen Dan a avut o firmă împreună cu Pielenu, obiectul de activitate fiind „activități ale bibliotecilor și arhivelor“. Sindicatul polițiștilor din Argeș a protestat față de aducerea lui Pieleanu din Teleorman în județul lor:

„Numirea acestui ofiţer este una politică. Ruşine tuturor celor care au gândit această mârşăvie şi doresc distrugerea Instituţiei Poliţiei Argeş prin aceste manevre politice destabilizatoare“.

Cluj: Un șef de nota 3

Tot în vara lui 2018, la conducerea IPJ Cluj a aterizat Mircea Rus, definit de presa locală drept un apropiat al PSD. În 2017, Rus dăduse examen pentru ocuparea acelui post, dar a luat nota 3. Carmen Dan l-a făcut șef al IPJ fără niciun concurs.

Rus este suspectat de presa locală și de faptul că ar fi nașul fiului unui interlop clujean. În toamna lui 2018, el a luat însă examenul pentru șefia IPJ, fiind scos din perioada de interimat. Rus este susținut de președintele organizației județene a PSD, Vasile Ilea.

Dâmbovița: Amicul lui Plumb Jr.

Numit în martie 2019 la conducerea inspectoratului județean din Dâmbovița, inspectorul șef Sorin Păun este un cunoscut al familiei Plumb. El a fost acuzat în presa locală că a participat la „chefuri“ cu activul PSD și se întâlnește des cu Rovana Plumb și cu fiul ei, Andrei.

Păun este direct responsabil de închiderea de facto a orașului Târgoviște, în campania electorală, când în această localitate s-a ținut un mare miting PSD, la care a participat Liviu Dragnea. De altfel, IPJ Dâmbovița a recunoscut că în zona mitingului se putea intra doar cu parola, dar a negat că tot orașul ar fi fost blocat.

Gorj: Tăticu’ își promovează juniorul

În mai 2017, numărul doi în conducerea inspectoratului din Gorj a ajuns comisarul-șef  Decebal Drăghiea, fiul prefectului Nicolae Drăghiea.

Ulterior el a preluat conducerea inspectoratului. Presa locală a relatat, pe larg, relația cu o femeie care a susținut că Drăghiea Jr., deși căsătorit cu o altă persoană, a lăsat-o gravidă.

Decebal Drăghiea

„Subsemnată Dalimon Georgiana Elviruța, vă aduc la cunoștință următoarele: În urma tragicei relații avute cu Drăghiea Decebal Dumitru-Șef IPJ Gorj-fiul Prefectului de Mehedinți, relație pe parcursul căreia am fost supusă la mai multe abuzuri, am rămas însărcinată cu acesta“, se arată într-o sesizare către conducerea poliției, sesizare rămasă fără efect.

Olt: Omul baronului Stănescu

La Olt, IPJ a fost condus de Cristian Voiculescu, susținut politic de baronul PSD Paul Stănescu. Voiculescu a fost demis după scandalul de la Caracal.

Potrivit unui articol publicat în 2013 de Antena 3, care cita Mediafax, Cristian Voiculescu se număra printre cei trei șefi de la IPJ Olt care au fost degradați în urma unor controale demarate de conducerea MAI.

Sancțiunile fuseseră aplicate pentru deficienţe manageriale identificate de către Corpul de Control al ministrului de Interne, în urma controlului efectuat în perioada 20 noiembrie - 6 decembrie 2012.

Gazetanoua.ro scria în 2013 că aceste controale au fost demarate în urma unui scandal de corupție care a afectat serviciul condus de şef Cristian Voiculescu, în care patru poliţişti din cadrul SIF erau acuzați că ar fi „liderii unui grup infracţional care era specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor“.

Adjunctul său, Ionuț Sârbu, fusese anterior jurist la consiliul județean și prefectura Olt.

Zalău: Primarul își protejează ginerele

În 2 iunie 2019, Călin Rolnic, ginerele primarului din Zalău, Ionel Ciunt, a pierdut funcția de adjunct la IPJ Sălaj, întrucât i-a expirat împuternicirea primită de la ministrul de Interne Carmen Dan. 

Din 3 iunie, el a fost împuternicit în funcția de adjunct la Poliția Municipiului Zalău, oraș condus de tata-socru. Călin Rolnic a absolvit seminarul teologic din Zalău.

Șeful IPJ Sălaj, Gabriel Terheș a fost promovat la recomandarea europarlamentarului PSD Christian Terheș.

Vâlcea: Doar prietenii lui Gutău

Și șeful inspectoratului, și adjunctul său, sunt oameni agreați de primarul Mircea Gutău și deputatul PSD Neață Eugen.

Acesta din urmă a fost el însuși șef în cadrul poliției vâlcene, iar soția sa este agent MAI. Deputatul PSD beneficiază de o pensie specială de 13.500 de lei pe lună, la doar 51 de ani.

La nivelul IPJ Vâlcea, atât șeful inspectoratului, Oară Sorin, cât și adjunctul său, Iana Cosmin, au fost promovați fără vreun fel de experiență managerială.

Oară Sorin a fost, anterior, contabil, el fiind absolvent al unei facultăți
economice de la o universitate privată din Pitești. Numirea lor s-a făcut prin rotirea pe funcții

Iana a fost, anterior, simplu agent de poliție. Acesta a lucrat anterior la poliția rutieră, iar asupra sa există suspiciuni legate de modul în care acorda carnetele de conducere.

Oară Sorin a fost, anterior și contabil, el fiind absolvent al unei facultăți economice de la o universitate privată din Pitești.

Numirea lor s-a făcut prin rotirea pe funcţii, deoarece niciunul nu îndeplinea condiţia necesară referitoare la vechimea în funcţii de conducere pentru definitivare.

P.C.R. Mircea Rus (sus) este considerat omul PSD. Oară Sorin nu a îndeplinit condițiile necesare la vechime (jos).

Exemplele pot continua: în Tulcea, un simplu agent, fost șef de post într-o localitate rurală, a ajuns, cu pilele PSD, șeful IJP, în Vrancea nicio funcție din structurile județene ale MAI nu este ocupată fără binecuvântarea lui Marian Oprișan, iar în Prahova controlul politic asupra poliției îl are celebra familie Cozma.

Șeful IPJ Prahova, Alistan Florin, a lucrat la Poliția Rutieră, una din cele mai corupte structuri din MAI. Și în Maramureș și Bistrița-Năsăud, liderii organizațiilor locale ale PSD, Gabriel Zetea și Radu Moldovan, și-au selectat șefii IPJ, pe Liviu Grozavu, respectiv pe Ovidiu Lupșa.

Profesorii polițiștilor fură

De ani întregi, Academia de Poliție este în centrul acuzațiilor că majoritatea doctoratelor acordate de această instituție sunt plagiate.

Potrivit unui raport al MAI, citat de Emilia Șercan, 74,3% dintre tezele susținute în perioada 2011-2016 la Academia de Poliție sunt suspecte de plagiat.

Nu mai puțin de zece dintre tezele identificate cu procente foarte mari de conținut posibil plagiat aparțin unor cadre didactice din Academie, iar alte cinci unor angajați în poziții administrative.

Acestora li se adaugă alte 37 de teze posibil plagiate ale unor angajați în principal în sistemul public; majoritatea din Ministerul de Interne - dar și din sistemul judiciar. Printre ei se află șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

Dezvăluirile despre situația de la Academia de Poliție i-au adus Emiliei Șercan amenințări cu moartea, amenințări care i-au fost transmise, în aprilie, de către un ofițer de poliție, Bărbulescu George Adrian, angajat al Academiei „Alexandru Ioan Cuza“.

Rectorul de la acel moment al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, Adrian Iacob, şi prorectorul aceleiaşi instituţii, Petrică-Mihail Marcoci, au fost plasaţi sub control judiciar de către DNA pentru instigare la şantaj.

Cei doi l-ar fi determinat pe Bărbulescu să-i transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea. Adrian Iacob și Marcoci au fost demiși de la conducerea academiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te