Torționarul Vișinescu a murit în închisoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.11.2018 - 15:34
Torționarul Alexandru Vișinescu. FOTO: IICCMER

Torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității, a murit în închisoare, la Spitalul Penitenciar Rahova.

SHARE

Vişinescu a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce a suferit o operaţie de splină, în luna octombrie, la Spitalul Bagdasar Arseni. Aici a decedat luni, ora 14.34, la vârsta de 93 de ani.După mai bine de două săptămâni de îngrijiri în spitalul public, Vişinescu a fost transferat înapoi la locul de detenţie. Vişinescu a suferit, la începutul lunii octombrie, fracturi costale şi ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, potrivit agenției Mediafax. 

În perioada în care a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, între anii 1956 și 1963, Alexandru Vișinescu a instaurat un regim de exterminare, în care deținuții politici trăiau în condiții inumane, fără mâncare, fiind torturați fizic și psihic. 

Printre deținuții torturați de Vișinescu, s-au numărat țărăniștii Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, iar liderul țărănist Ion Mihalache a fost omorât în bătaie în închisoare.  De altfel, în adeverința semnată de comandantul Vișinescu după moartea liderului țărănist se preciza: „Detinutul C.R. Ion Mihalache... a fost depus in acest penitenciar la data de 29-07-1955 si de la aceasta data a fost pedepsit de 7 ori cu regim sever de izolare pentru cazuri de indisciplina, nerespectarea programului... Are manifestari dusmanoase fata de regimul de detinere si fata de regimul de democratie populara".  

Potrivit unei caracterizări aflate la dosar, Alexandru Vişinescu „are dezvoltată ura faţă de duşmanul de clasă, este curajos şi hotărât în a lua măsuri împotriva deţinuţilor”. FOTO: IICCMER 

Ionuţ Gherasim, primul şef de cabinet al lui Corneliu Coposu şi nepotul lui Ilie Lazăr, fost deținut în Penitenciarul Râmnicu Sărat, a povestit, în timpul procesului torționarului: „Am purtat deseori discuţii cu Corneliu Coposu depre Penitenciarul Râmnicu Sărat, pe care acesta îl numea Golgota puşcăriilor româneşti. Din discuţii cu Ion Diaconescu, Corneliu Coposu şi Ion Barbuş am aflat despre metodele de exterminare folosite, cu toţii afirmând că cea mai cruntă perioadă a fost atunci când Alexandru Vişinescu a fost la conducere", a precizat Ionuţ Gherasim, citat de adevărul.ro. „Povesteau despre bătai crunte peste picioare, bătai cu ciocanul şi înfrigurări, toate comandate de Vişinescu. Aceste povestiri mi-au confirmat spusele mamei, Lia Lazăr Gherasim, care a afirmat că la ieşirea din penitenciar, bunicul meu, Ilie Lazăr, a afirmat că nu vrea sa îşi mai amintească ce s-a întâmplat în acea perioadă, fiind foarte grea”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te