Testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic: peste jumătate sunt fals pozitive. Motivele

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.01.2024 - 10:09
Testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic: peste jumătate sunt fals pozitive. Motivele - Foto: Ziarul de Iași

Un procent de 52% din testările pe droguri, în trafic, ale poliţistilor ieşeni de la Rutiera din Iaşi se dovedesc la IML fals pozitive.

SHARE

Asta relevă datele de anul trecut, deşi vorbim la Iaşi de sute de teste efectuate la IML. 

Aceste date reies dintr-o statistică a Institutului de Medicină Legală (IML), care a făcut o serie de precizări cu privire la ratele slabe de succes ale aparatelor ce măsoară în trafic concentraţiile de droguri la şoferi. Mai multe detalii, în articolul de mai jos.

Testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic: peste jumătate sunt fals pozitive. Motivele

În toamnă, Ziarul de Iaşi semnala în premieră faptul că, la Iaşi, aparatele folosite de către poliţişti la testarea şoferilor suspectaţi că sunt drogaţi dau foarte multe rateuri. În Iaşi fuseseră aduse trei aparate care erau folosite de poliţiştii din municipiul Iaşi şi din judeţ, iar unul distinct era folosit de către poliţiştii din Paşcani.

Poliţiştii din municipiu şi-au dat seama rapid că aparatul nu era funcţional deoarece şoferi ce erau găsiţi “zombie” de drogaţi la volan potrivit aparatului în care aceştia suflau, la analizele medicilor Institutului de Medicină Legală se găsea contrariul: aceştia nu aveau deloc drog în sânge.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au întrebat neoficial mai mulţi medici despre acest aspect, iar aceştia au precizat că în cazul fiecărui şofer procedura este complexă şi de durată: medical trebuie să testeze fiecare substanţă în parte iar, lista este lungă. Ca să nu mai spunem că apar noi substanţe halucinogene pe o listă neactualizată a IML.

Precizările IML de ieri, reacţie la semnalele din presă

Ieri, reprezentanţii IML au venit cu mai multe precizări.

“Ca urmare a interesului public deosebit referitor la modul în care se realizează testările toxicologice în cadrul institutelor medico-legale din care ar reieşi cu precădere faptul că acestea infirmă, în urma analizelor probelor de sânge şi urină, unele testări rapide efectuate în trafic, precum şi a existenţei în mass-media a unor articole care au sugerat existenţa unor manipulări a acestor rezultate în cadrul instituţiilor medico-legale, atribuite în mod tendenţios şi fals Poliţiei Române, Consiliul superior de medicină legală, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, a realizat o evaluare primară a datelor referitoare la rezultatele analizelor toxicologice din anii 2022-2023 realizate în cazul şoferilor la care în trafic a fost detectat un rezultat rapid pozitiv la droguri, constatând următoarele: rezultatele obţinute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la judeţ la judeţ şi de la an la an.

Motivele principale ale apariţiei acestei variabilităţi sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic - cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu menţiunea că reprezentanţii Poliţiei Române au confirmat faptul că în momentul de faţă există proceduri de achiziţie care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive, modelele de consum mult diferite în judeţe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influenţat de tipul de substanţă la care testul rapid a ieşit pozitiv. 

De asemenea, numărul (încă) redus de testări în anumite judeţe, ceea ce face ca procentele de rezultate fals pozitive să aibă o variaţie extrem de mare de la judeţ la judeţ.

Cu cât numărul de testări într-un judeţ este mai mare, cu atât valorile rezultatelor fals pozitive tind să se apropie de media naţională”, au precizat cei de la Consiliul de Medicină Legală din România.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te