Temperatura oceanelor a atins un nou record în 2021 pentru al treilea an consecutiv

DE Daniel Toșa | 11.01.2022 - 15:18
Temperatura oceanelor a atins un nou record în 2021 pentru al treilea an consecutiv/FOTO: Pixabay

În 2021 temperatura oceanelor a atins un nou record. Este pentru al treilea an consecutiv când oceanele de pe Pământ ating cele mai mari temperaturi înregistate în istorie, potrivit unui raport publicat marți în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences, citat de CNN.

SHARE

Cercetătorii spun că este parte a unei tendințe de creștere pe termen lung a temperaturii oceanelor care se datorează în mare parte încălzirii planetei.

„Vrem să subliniem că încălzirea globală este de fapt încălzirea oceanelor, iar încălzirea oceanelor are consecințe grave”, a spus Lijing Cheng, autorul principal al raportului și profesor de științe climatice și de mediu la Institutul de fizică atmosferică de la Academia Chineză de Științe. „Încălzirea oceanelor continuă să doboare recorduri, ceea ce ne aduce aminte că lumea are nevoie de acțiuni pentru a combate schimbările climatice”.

Căldura oceanului este un indicator mai bun al crizei climatice decât temperatura aerului. Cercetătorii spun că oamenii au fost cauza principală a tendinței de încălzire. Emisiile de gaze cu efect de seră de la combustibilii fosili captează căldura în atmosfera planetei, ceea ce duce la dezechilibre majore. Oceanele, la rândul lor, absorb 90% din excesul de căldură, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a temperaturii.

Citește și: Evenimentele din Kazahstan au generat o luptă de interese între Rusia și China

„Efectele sunt poate subtile, dar profunde”, spune Kevin Trenberth, autor al raportului și om de știință la Centrul Național pentru Cercetări atmosferice în Colorado. „Pentru a opri această tendință, trebuie într-adevăr să ajungem la zero emisii nete și multe țări au planuri, dar nu au suficiente acțiuni pentru a le sprijini. Între timp, trebuie să ne pregătim mai bine și să construim reziliență”.

Oceanele mai calde supraalimentează modelele meteorologice care duc la furtuni mai puternice, uragane și precipitații intense.

„Oceanul cald oferă combustibil furtunilor, așa că încălzirea oceanului va susține în mod natural furtuni mai puternice și de durată”, a spus Cheng.

Citește și: Ministrul Educației anunță cum pot beneficia de ajutor cei care au pierdut bursa de merit

Creșterea rapidă a temperaturii oceanelor amenință viața marină și contribuie semnificativ la creșterea nivelului mării.

„Încălzirea oceanelor, pe lângă faptul că provoacă distrugerea coralilor și amenință viața marină și populațiile de pești pe care ne bazăm pentru aproximativ 25% din aportul nostru de proteine ​​la nivel global, destabilizează calotele glaciare din Antarctica și amenință cu creșterea masivă a nivelului mării”, a declarat pentru CNN Michael E. Mann, climatolog la Universitatea de Stat din Pennsylvania și unul dintre autorii studiului. „Așadar, această constatare subliniază cu adevărat urgența acțiunilor climatice”.

Pe măsură ce oceanele se încălzesc, nivelul mării crește. Cheng a spus că aproximativ o treime din creșterea totală a nivelului mării în secolul al XX-lea a fost din cauza încălzirii oceanelor. Pe lângă inundații, creșterea nivelului mării amenință alimentarea cu apă dulce de coastă cu pătrunderea apei sărate și face comunitățile și infrastructura de coastă mai vulnerabile la furtuni puternice.

Cercetătorii spun că motivul pentru care sunt necesare acțiuni atât de urgente este că oceanele vor continua să se încălzească decenii după ce emisiile de combustibili fosili vor fi reduse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te