Tauridele nordice vor face spectacol pe cerul din România. Când vor putea fi văzute mingile de foc

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.11.2024 - 07:34
Tauridele nordice vor face spectacol pe cerul din România. Când vor putea fi văzute mingile de foc Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Tauridele nordice vor face spectacol pe cerul din România. Când vor putea fi văzute mingile de foc Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Dacă ați ratat șansa de a vedea mingile de foc ale Tauridelor de Sud, luminând cerul cu o ploaie de stele săptămâna trecută, nu vă faceți griji.

SHARE

Tauridele nordice sunt pe cale să intre în scenă, potrivit CNN.

Tauridele nordice au fost active de la jumătatea lunii octombrie, dar ploaia de stele va atinge apogeul în noaptea de luni spre marți - vizibilitatea optimă având loc probabil după miezul nopții - oferind privitorilor răbdători ai cerului cea mai bună oportunitate de a vedea activitatea meteorică, potrivit NASA.

Tauridele nordice - care par să radieze din constelația Taurus - sunt vizibile aproape oriunde în lume, cu excepția Antarcticii, a declarat Dr. Shannon Schmoll, director al Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan.

Tauridele nordice vor face spectacol pe cerul din România. Când vor putea fi văzute mingile de foc

Cu toate acestea, luna va fi plină în proporție de aproximativ 79% atunci când Tauridele nordice vor atinge apogeul în această săptămână, potrivit American Meteor Society, ceea ce ar putea face mai dificilă observarea meteoriților la începutul serii.

Pentru cea mai bună experiență de observare, Schmoll sugerează să așteptați până mai târziu în noapte, când luna este mai aproape de apus, permițând un cer mai senin și o vizibilitate mai bună.

„Nu vă mișcați prea mult, dar îndepărtați-vă de lumini, simțiți-vă confortabil și aveți răbdare”, a spus Schmoll. Momentul optim pentru observarea meteoriților poate varia, însă, în funcție de zonă.

La fel ca omologii lor din sud, Tauridele din nord provin de la cometa Encke, care are cea mai scurtă orbită dintre toate cometele cunoscute din sistemul solar - având nevoie de doar 3,3 ani pentru a efectua o călătorie completă în jurul soarelui.

Mingile de foc pot fi vizibile pentru perioade mai lungi

Deși evenimentul Tauridelor nordice produce mai puțini meteori decât alte ploi majore - doar aproximativ cinci pe oră - acesta oferă totuși ceva special: șansa de a vedea o activitate sporită a mingilor de foc.

Spre deosebire de majoritatea meteoriților, care au în general dimensiuni cuprinse între 10 microni și aproximativ 1 metru, potrivit NASA, mingile de foc sunt mai mari, ceea ce le conferă un aspect mai strălucitor. De fapt, mingile de foc apar adesea atât de strălucitoare încât o eclipsează chiar și pe Venus pe cerul nopții.

În plus față de strălucirea lor, mingile de foc pot fi vizibile pentru perioade mai lungi, lăsând în urmă două tipuri distincte de dâre: dâre și dâre de fum.

O dâră, așa cum este definită de Societatea Americană de Meteori, este o dâră strălucitoare de molecule de aer ionizate și excitate lăsată în urmă după trecerea meteoritului, care durează de obicei câteva secunde, dar care, în rare ocazii, durează mai multe minute.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te