Țăranii NU vor mai putea vinde legume și fructe la poartă. Riscă amenzi mari!

DE Alexandra Lupascu | 06.11.2024 - 08:03
Țăranii NU vor mai putea vinde legume și fructe la poartă. Riscă amenzi mari! foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Țăranii NU vor mai putea vinde legume și fructe la poartă. Riscă amenzi mari! foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Țăranii NU vor mai putea vinde legume și fructe la poartă. Riscă amenzi mari dacă nu respectă legislația în vigoare.

SHARE

Un nou proiect de ordin al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va obliga gospodăriile țărănești care doresc să comercialize produse din producția proprie de legume și fructe să se înregistreze la direcțiile județene din subordinea instituției.

De asemenea, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 kilograme anual sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice.

Țăranii NU vor mai putea vinde legume și fructe la poartă. Riscă amenzi mari!

ANSVSA are în pregătire un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitar veterinare referitoare la înregistrarea activităților de obținere și vânzare a produselor alimentare de origine animală și non-animală din gospodăriile țărănești, conform avocatnet.

Documentul introduce un sistem de înregistrare ”simplificat” pentru gospodăriile țărănești care produc legume și fructe și care obțin produse prelucrate din producția proprie și le comercializează în cantitate limitată.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

Proiectul de ordin stabilește cerințele specifice pentru înregistrarea acestor gospodării, inclusiv notificarea către direcțiile județene ale instituției (DSVSA), documentele necesare și obligațiile generale minime care trebuie respectate de către micii producători locali.

Norma stipulează că producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor prin care obţin şi vând produse prelucrate din legume şi fructe.

Notificarea DSVSA județene va trebui însoțită de o serie de documente:

o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21 (care se găsește în continuarea proiectului de ordin);
copie după actul de identitate al producătorului;
document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare.

Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de ordin este restricția referitoare la cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe ce poate fi obținută într- o gospodărie ţărănească: maximum 800 kilograme pe an. 

De asemenea, gospodăriile țărănești înregistrate trebuie să respecte condițiile de igienă prevăzute în Regulamentul (CE) 852/2004 și ghidurile de bune practici avizate de ANSVSA, iar spațiile de producție pot fi în locuințe particulare sau spații conexe producției primare, cu condiția respectării condițiilor de igienă.

Se vor putea vinde doar anumite cantități

Comercializarea produselor (care trebuie să fie trebuie să fie sigure, nefalsificate, necontaminate, ambalate corespunzător și etichetate conform Regulamentului (UE) 1169/2011) se va putea face la locul de producție sau în piețe, târguri locale și din județele limitrofe.

Citește și: Ingredientul din bucătărie denumit „miracolul gri” care are beneficii uimitoare pentru florile tale

Pe de altă parte, produsele care nu sunt obținute de către producătorul primar de legume și fructe, din producția proprie sau care sunt obținute și vândute de acesta dar pentru care vânzarea depășește anual cantitatea de 800 de kilograme pe an se va putea face ”doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”.

Activităţile de obţinere şi vânzare în cantitate limitată a produselor prelucrate din legume şi fructe reglementate prin norma în discuție vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te