Țara vizitată de numeroși turiști români unde poți rămâne fără bani când îi retragi de la bancomat

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.08.2023 - 18:07
Țara, vizitată de numeroși turiști români, unde poți rămâne fără bani când îi retragi de la bancomat - Foto: Arhiva

Polițiștii din cadrul Poliției Naționale au destructurat o grupare infracțională dedicată clonării cardurilor bancare și obținerii de date personale în vederea utilizării frauduloase ulterioare, reușind să înșele peste 196.000 de euro.

SHARE

În țara vizitată de numeroși turiști români, poți rămâne fără bani când îi retragi de la bancomat.

Spania este una din destinațiile favorite ale românilor și țara unde trăiesc un milion de compatrioți. Ei pot deveni victime ale clonării cardurilor, a anunțat poliția.

În cadrul celor trei percheziții efectuate, a fost confiscată o cantitate mare de material informatic și electronic - cititoare și înregistratoare de benzi magnetice, microcamere, tastaturi pentru bancomate, telefoane -, fiind demontat un laborator complet destinat efectuării de modificări la bancomate, a anunțat poliția spaniolă.

Citește și: Român "civilizat forțat" de amenzi în Occident, agresiv și tupeist în trafic când revine în țară

Tehnica skimming constă în utilizarea unor elemente fizice special concepute pentru a imita părți ale unui bancomat, care conțin dispozitive electronice capabile să copieze și să stocheze datele conținute în benzile magnetice.

Țara, vizitată de numeroși turiști români, unde poți rămâne fără bani când îi retragi de la bancomat

Polițiștii din cadrul Poliției Naționale au destructurat o grupare infracțională dedicată clonării cardurilor bancare și obținerii de date personale în vederea utilizării frauduloase ulterioare, reușind să înșele peste 196.000 de euro. Cele trei persoane care formau grupul infracțional au fost arestate în diferite municipalități din Valencia.

Investigațiile au început după ce agenții au luat cunoștință de faptul că se efectuau atacuri asupra bancomatelor unor instituții bancare prin instalarea unor dispozitive electronice de tip skimmer, folosite pentru a copia benzile magnetice ale cardurilor și pentru a obține, prin intermediul unor camere ascunse, codurile personale de acces la conturile clienților, clonându-le ulterior și folosindu-le pentru a transfera bani din conturile victimelor.

Un atelier de skimming într-una dintre case.

În urma investigațiilor, agenții au identificat membrii acestei organizații criminale, fiecare dintre ei având o anumită specializare tehnică. Odată localizate locuințele suspecților, au fost efectuate simultan trei percheziții domiciliare în cadrul cărora a fost confiscată una dintre cele mai mari acumulări de material informatic utilizat în acest tip de infracțiuni.

În timpul operațiunii, cei trei membri ai grupului infracțional au fost arestați, iar doi dintre ei au fost arestați preventiv după ce au fost prezentați în fața instanțelor de judecată. Ancheta este încă deschisă și nu sunt excluse alte arestări.

Cum să evitați să deveniți o victimă a skimming-ului

Putem utiliza diferite tehnici pentru a evita sau a minimiza riscurile de skimming.

- Acoperiți tastatura atunci când introduceți PIN-ul sau când plătiți cu POS-ul, în cazul în care escrocul pune o cameră de luat vederi, acest lucru ar împiedica reflectarea numărului.

- Nu lăsați cardul de credit sau de debit la vedere și cu siguranță nu într-un loc unde nu poate fi supravegheat.

- Verificați periodic extrasele bancare pentru a detecta la timp tranzacțiile neautorizate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te