SURSE Contractul cu controversata groapă de gunoi IRIDEX, prelungit la București pentru 30 de zile

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.04.2021 - 11:09
Poluarea de la gropile de gunoi este o mare problemă a Bucureștiului. Foto Inquam Photos/Cornel Putan
Poluarea de la gropile de gunoi este o mare problemă a Bucureștiului. Foto Inquam Photos/Cornel Putan

Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna, sursă repetată de poluare în vestul Bucureștiului, a anunțat că nu va mai primi deșeuri din Capitală, deoarece contractul cu Primăria Generală a expirat.

SHARE

IRIDEX, admnistratorul depozitului de deșeuri de la Chiajna, aflat de mai multe ori în mijlocul unor scandaluri, din cauza poluării și a mirosurilor care au afectat zona și vestul Bucureștiului, a anunțat că nu mai primește gunoiul din Capitală, deoarece Primăria București nu a mai prelungit contractul care a expirat la finalul lui martie. 

Citește și: Iridex anunţă încetarea activităţii la depozitul de deşeuri Chiajna

Compania, controlată de Dan Voiculescu prin ex-senatorul Corneliu Pascu, a amenințat pe 29 martie, printr-un comunicat de presă, că neprelungirea contractului va avea efecte asupra mediului. 

„Sistarea depozitării în lipsa unui asemenea act adițional (de prelungire a contractului - n.r.) poate conduce la oprirea tuturor instalațiilor aferente depozitului, fapt ce poate produce un grav accident de mediu, cu efecte deosebite asupra populației:

– Oprirea instalațiilor de epurare a levigatului – partea lichidă din deșeuri –  conduce la posibila deversare a acestora în Lacul Morii și râul Dâmbovița infectând aceste ape, prin deversarea a peste 500 mc/zi de ape poluate, toxice;

– Oprirea instalațiilor de ardere a gazelor de depozit extrase poate duce la  eliberarea în aer a peste 25.000 mc gaze cu conținut de substanțe dăunătoare sănătății;

– Sistarea activității de depozitare poate duce la perturbarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor din Sectorul 1, Sectorul 6 și Sectorul 2 dar și a celor din împrejurimile Bucureștiului (localitățile Snagov, Voluntari, Chiajna și alte aproape 25 localități) cu grave efecte asupra poluării localităților, acest lucru fiind un atentat la sănătatea populației;

–Sistarea activității de depozitare poate conduce la efecte economice asupra operatorilor de salubritate, mergând chiar până la intrarea în faliment”, se arată în comunicat. 

Citește și: Profit.ro: Radioul public nu mai are voie să scrie despre depozitul de deșeuri Chiajna, al Iridex

Contractul cu controversata groapă de gunoi IRIDEX, prelungit pentru 30 de zile

Primăria Generală a decis, în cele din urmă, să prelungească contractul cu Iridex, pentru gropa de gunoi, printr-un act adițional, potrivit surselor Newsweek România din cadul companiei. 

Decizia vizează, deocamdată, monitorizarea activităților de după închidere, urmând ca o decizie cu privire la locul în care vor fi duse deșeurile din București să fie luată în următoarea lună. 

Contractul dintre Primăria Generală și Iridex datează din 1999 și a fost prelungit de mai multe ori prin acte adiționale.

Citește și: Suspendarea judecătoarei Muntean, după un interviu în Newsweek România, sancționată de SUA

Controversele de la Chiajna

Groapa de gunoi administrată de Iridex la Chiajna a avut mai multe probleme de-a lungul timpului. În urmă cu un an, Primăria Sectorului 1 sista contractul cu această companie, invocând tocmai problemele de mediu pe care le crează depozitul de deșeuri. 

„Groapa de gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deșeurilor depășită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menționat de cetățeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziția gazului de depozit provenit din fermentația deșeurilor”, arăta Primăria Sectorului 1, într-un comunicat.

Primăria Sectorului 1 susţinea că Autorizația de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex ar fi ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere și postînchidere, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Cea mai mare problemă este miroul greu pe care îl emană groapa de gunoi și de care s-au plâns repetat locuitorii din zonă.

Citește și: Groapa de gunoi de la Chiajna este ilegală, conform unei decizii judecătorești

În august anul trecut, Tribunalul București a hotărât anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depunerea deșeurilor pe ultimele două suprafețe, încă funcționale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te