Subiecte Evaluare Națională, Limba română. Caracterizarea unui personaj din Cireșarii a pus probleme

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.06.2024 - 11:42
Subiecte Evaluare Națională, Limba română. Cerințele primite de către absolvenții de clasa a VIII-a - Foto: Inquam Photos / George Călin

Prima probă a Evaluării Naționale a avut loc astăzi, la Limba și literatura română. Ce subiecte au primit absolvenții clasei a VIII-a la examenul național?

SHARE

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut astăzi proba la Limba și literatura română, în cadrul Evaluării Naționale, pentru admiterea la liceu.

Examenul a durat două ore și a început la ora 09:00.

Subiecte Evaluare Națională, Limba română. Cerințele primite de către absolvenții de clasa a VIII-a

Elevii au primit două fragmente din opere literare, având mai multe cerințe pe baza acestora. Primul text este din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea, potrivit stirileprotv.ro.

La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

Ministerul Educației precizează că subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Următoarea probă, cea de matematică, va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba şi literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.

Citește și: 13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. Unde are loc și care e miza lui?

Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt înscriși pentru a susține examenul, care este organizat în 3.392 de unități de învățământ sau centre de examen.

Regulamentul examenului

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. Acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Citește și: Lista olimpiadelor care pot fi echivalate la Bacalaureat. Sunt cu 6 mai puține față de anul trecut

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Când se afișează rezultatele?

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Citește și: ADMITERE 2024 Student la drept cu taxă de doar 80€/lună. Se intră în 60 de secunde pe bază de dosar

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Cum se calculează media de admitere pentru înscrierea la liceu?

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Citește și: Un bărbat s-a dat drept iubita lui pentru a merge la un examen în locul ei. Cum a ieșit?

Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te