13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. Unde are loc și care e miza lui?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.06.2024 - 13:21
13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. Școlarii sunt obișnuiți cu ideea de teste, fiecare trecându-le în funcție de propria pregătire. Dar, într-una dintre marile țări ale lumii, un anumit examen ia, an de an, proporții uriașe, dar și miza lui este imensă.

SHARE

13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. E ca și cum aproape trei sferturi din populația României ar da un test. Și nu unul oarecare, ci deosebit de important pentru viitorul fiecăruia. 

13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. Unde are loc și care e miza lui?

Dacă în România, numărul celor care dau Bacalaureatul variază, în funcție de generația de absolvenți de liceu, între 130 - 140.000 de elevi, apoi, o bună parte a acestora dă examen și pentru facultate, în alte zone ale lumii acest lucru reprezintă doar 1% din totalul candidaților.

Astfel, un număr record de elevi de liceu din China au început deja să susțină un examen extrem de competitiv care le-ar putea decide viitorul.

Un total de 13,42 milioane de elevi s-au înscris la examenul național de admitere la facultate din China de anul acesta o creștere cu 510.000 de studenți față de 2023.

Citește și: Astăzi încep înscrierile la examenul de Bacalaureat. Ce acte sunt necesare?

Examenul, ce se desfășoară pe durata a două zile, vineri și sâmbătă, este cunoscut sub numele de „gaokao”, fiind considerat cel mai mare test academic din lume. 

De asemenea, a fost prezentat de presa de stat chineză ca fiind „cel mai greu”, mai dificil examen de admitere la facultate din lume, datorită mizelor ridicate, competitivității și intensității sale, scrie CNN.

Peste 13 milioane de elevi chinezi susțin în aceste zile „cel mai greu examen din lume” - Foto: Profimedia Images - cu rol ilustrativ

Practic, elevii trebuie să arate tot ceea ce au învățat în 12 ani într-o „mână” de teste, pe subiecte care durează fiecare mai puțin de două ore.

Studenții chinezi petrec ani întregi pregătindu-se pentru acest examen extrem de dificil, deoarece un punctaj ridicat este singura modalitate de a intra în universitățile de top din țară.

Testul durează două zile

Examenul include materii precum literatura chineză, matematică, engleză, fizică, chimie, politică și istorie.

Majoritatea covârșitoare a elevilor au o singură șansă la acest test epuizant, iar spectrul încetinirii creșterii economice a Chinei și al creșterii șomajului în rândul tinerilor a sporit presiunea pe candidați.

Vineri, în prima zi a examenului, părinții au așteptat cu nerăbdare în fața porților școlilor, după ce și-au trimis copiii în sălile de examen.

Citește și: Lista olimpiadelor care pot fi echivalate la Bacalaureat. Sunt cu 6 mai puține față de anul trecut

Mulți părinți și profesori erau îmbrăcați în roșu, culoarea victoriei în China, iar unii țineau în mână floarea-soarelui - considerată o floare de bun augur pentru succesul academic.

Autoritățile au pus în aplicare o serie de măsuri pentru a menține ordinea și stabilitatea în jurul locurilor de examinare.

La Beijing, poliția rutieră a apărut pe străzi încă de la ora 6 dimineața, pentru a ajuta la fluidizarea și reducerea traficului în jurul unei școli din apropierea Palatului de Vară, un celebru loc pitoresc popular printre turiști, a relatat agenția de presă de stat Xinhua.

În Shanghai, centrele de dispecerat de taxi au început să accepte rezervări pentru studenții care susțin examenul, începând de acum o săptămână.

Cum testul este un adevărat eveniment în China, rețelele de socializare din țară au fost inundate de mesaje de noroc și de încurajare, „gaokao” fiind și un subiect de căutare de top pe platforma de tip X, Weibo.

Multe celebrități chinezești - și chiar unele vedete internaționale - au postat pe rețelele de socializare, urându-le succes celor care susțin examenul.

Citește și: ADMITERE 2024 Student la drept cu taxă de doar 80€/lună. Se intră în 60 de secunde pe bază de dosar

Inclusiv legenda fotbalului britanic, David Beckham - unul dintre proprietarii echipei din MLS, Inter Miami, la care joacă și Lionel Messi - și-a postat urările de bine pe Weibo, unde se mândrește cu 10 milioane de fani.

„Vreau doar să le spun «noroc» tuturor studenților care vor da examenele în curând. Ați muncit atât de mult. Jin Bang Ti Ming!" a spus Beckham într-o înregistrare video, adoptând o expresie chineză care înseamnă obținerea de onoruri și succes la examene importante, mai notează sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te