STUDIU Românii vor să călătorească mai mult în 2022. Nepurtarea măștii, un factor decisiv

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.12.2021 - 18:53
Românii vor să călătorească mai mult în 2022. Nepurtarea măștii, un factor decisiv. / Foto: checkfront.com

Românii îşi propun să călătorească mai mult în 2022, potrivit unui studiu realizat de Szallas Group, din care face parte şi platforma hotelieră online Travelminit.ro.

SHARE

Studiul arată că aproape toţi participanţii la studiu au nevoie de flexibilitate şi de posibilitatea de a-şi schimba şederea planificată şi de a-şi anula gratuit călătoria. De asemenea, turiştii se aşteaptă la purtarea măştii în principal de către personal şi aproape două treimi dintre călători nu ar rezerva cazare acolo unde masca e obligatorie şi pentru oaspeţi.

Citește și: FOTO Lionel Messi, Crăciun cu soția super-sexy și copiii la piscină, la 35 de grade Celsius

"Aproape doi ani de pandemie, o mulţime de restricţii şi măsuri de distanţare socială, dar şi numeroase planuri şi soluţii de adaptare la contextul actual: aşa a arătat scenariul din ultimele luni pentru multe industrii din România şi din lumea întreagă. Iar turismul nu face excepţie. Criza Covid-19 a avut un impact puternic asupra turismului”, arată cel mai recent studiu realizat de Szallas Group, din care face parte platforma hotelieră online Travelminit.ro, şi Nielsen IQ, potrivit căruia pandemia a stimulat şi mai mult dorinţa de vacanţă a turiştilor.

Pandemia a schimbat preferințele turiștilor

În 2022, disponibilitatea românilor de a călători va fi chiar mai mare decât în perioada pre-pandemică, însă vor exista şi modificări privind preferinţele acestora pentru tipul de cazare şi serviciile alese.

În plin context pandemic, unităţile de cazare mai mici, precum casele de oaspeţi, cabanele şi apartamentele, care le pot oferi turiştilor intimitatea şi siguranţa de care au nevoie, sunt din ce în ce mai căutate de români. Cabanele şi pensiunile din destinaţii ascunse, mai puţin aglomerate, au devenit mult mai populare în perioada Covid, fiind soluţia perfectă pentru cei care îşi doresc să se bucure de o vacanţă relaxată într-un loc izolat, cât mai departe de mulţimi şi de aglomeraţie.

Citește și: Gigi Becali a renunțat la palatul cu foiță de aur din buricul Bucureștiului. Cui l-a dat fără bani

"Trendul este susţinut şi de datele de rezervare furnizate de Travelminit.ro, membru al grupului Szallas: în România, ponderea hotelurilor a scăzut de la 26% în 2019 la 24% în 2020, în timp ce ponderea rezervărilor non-hoteliere a crescut de la 20% la 24%. Segmentul non-hotelier include apartamente, vile şi case de vară. Deşi diferenţele nu par semnificative la prima vedere, cifrele arată că numărul rezervărilor la hoteluri va stagna, în timp ce numărul rezervărilor la unităţi de cazare mai mici va avea o creştere bruscă”, arată compania.

Cercetarea a analizat şi opinia consumatorilor privind măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 luate de unităţile de cazare, acestea jucând un rol important în decizia de rezervare. Pandemia a schimbat aşteptările şi priorităţile consumatorilor pentru anii următori.

"Aproape toţi participanţii (98%) la studiul nostru au nevoie de flexibilitate şi de posibilitatea de a-şi schimba şederea planificată şi de a-şi anula gratuit călătoria. Deloc surprinzător, preferinţa pentru servicii suplimentare de igienă (de exemplu, dezinfectant pentru mâini, mască, mănuşi) şi condiţii de menţinere a distanţei sociale adecvate (de exemplu, capacitate redusă, mese în cameră) este, de asemenea, peste 95%”, a explicat Kata Pádár, Nielsen IQ.

Cu toate acestea, respondenţii se aşteaptă la purtarea măştii în principal de către personal: aproape două treimi dintre călători nu ar rezerva cazare acolo unde masca e obligatorie şi pentru oaspeţi. Încrederea şi siguranţa rezervărilor se numără printre motivele principale pentru care oamenii aleg un anumit tip de agenţie sau platformă de rezervări.

Citește și: „Bursa” spectacolelor de Sărbători, în cădere liberă: 5 spectacole cu artiști consacrați la 19.500 €

"Fiind o companie locală, am înţeles că piaţa din România cere o garanţie pentru măsurile Covid în numele cazărilor şi al tour-operatorilor. De aceea, am lansat pentru clienţi o secţiune de feedback specifică pandemiei pe platforma noastră, unde pot completa detalii privind gestionarea serviciilor la cazare. Aceste recenzii, împreună cu noile verificări manuale ale calităţii ofertelor partenerilor noştri de cazare s-au dovedit a fi foarte importante, nu numai pentru luarea deciziilor, ci şi pentru setarea corectă a aşteptărilor, scăzând astfel incertitudinea turiştilor. 87% dintre ofertele noastre au fost puse la dispoziţia clienţilor noştri cu politică de anulare gratuită”, a declarat Ferenc Rigó, managing director pentru Travelminit.ro.

Orientarea către mediul şi platformele online a fost vizibilă şi în industria turismului. Mai mult de trei sferturi dintre respondenţi caută acum informaţii despre cazări şi oportunităţi de călătorie pe site-urile de rezervări online.

În plus, la mare căutare vor fi şi cazările din străinătate cu pachet wellness inclus, pe când intenţia de a călători în ţară a crescut cu 30% în cazul drumeţiilor, 16% pentru deplasări în scopuri de afaceri şi 14% pentru diverse programe.

"Furnizorii de cazare au anticipat această schimbare. În perioada de izolare, Travelminit a reuşit să-şi dubleze contractele cu furnizori independenţi de apartamente, case de oaspeţi sau pensiuni. Au fost deja contractate 3.000 de noi înregistrări cu anulări gratuite sau modificări flexibile ale rezervărilor. Astfel, am reuşit să evităm intrarea angajaţilor noştri în şomaj tehnic, în ciuda închiderii turismului, şi să ne pregătim pentru perioada de după ridicarea restricţiilor”, a adăugat Ferenc Rigó.

O caracteristică specială a regiunii Europei Centrale şi de Est este sprijinul oferit de stat pentru susţinerea turismului intern, care, mai ales în ultimii doi ani, pe fondul incertitudinii călătoriilor internaţionale, s-a bucurat de o creştere exponenţială în România. Această creştere a fost stimulată şi de opţiunea plăţii cu tichete de vacanţă, introdusă de guvernul român încă din 2017. Milioane de angajaţi au beneficiat de acest stimulent financiar, care le-a dat ocazia să rezerve unităţi de cazare superioare, hoteluri sau pensiuni premium, plătind o diferenţă mai mică pentru a avea acces la servicii superioare.

Potrivit cercetării efectuate de Szallas Group şi Nielsen IQ, românii doresc să călătorească în continuare în scop recreativ, însă, ca urmare a izbucnirii pandemiei, cu 20% mai mulţi respondenţi au afirmat că au ales destinaţii interne în 2021 comparativ cu alţi ani. Totodată, studiul relevă o creştere semnificativă a călătoriilor cu maşina personală nu numai în România, ci şi în regiunea Europei Centrale şi de Est, ţinând cont de faptul că 96% dintre respondenţi preferă, în general, să călătorească cu propriile lor maşini.

În prezent, la fel ca până acum, călătorii ţin cont de aceleaşi 3 aspecte esenţiale atunci când rezervă cazări atât în ţară, cât şi în străinătate. În topul factorilor în funcţie de care iau decizia de rezervare se află locul cazării (cât de apropiată sau depărtată este de atracţiile de care sunt interesaţi), preţul pe noapte şi nota de evaluare a cazării acordată de alţi turişti.

De asemenea, se prefigurează o creştere a călătoriilor internaţionale în următorii 2-3 ani. Conform studiului, în viitor, românii îşi doresc să călătorească de două ori mai des decât în vremurile pre-Covid, în special în regiunea Europei Centrale şi de Est, inclusiv în ţări precum Ungaria, Croaţia şi Bulgaria. Până în prezent, doar 26% dintre români mergeau o dată pe an în vacanţă.

„Observăm o tendinţă în toate ţările, nu doar pe piaţa românească, potrivit căreia rolul proximităţii geografice şi culturale va creşte tot mai mult şi va deveni din ce în ce mai valoros pentru călători. Regiunea Europei Centrale şi de Est oferă o ofertă turistică deosebit de variată, cu obiectivele sale naturale şi istorice atractive, unice în lume”, a declarat Kata Pádár, senior market researcher la Nielsen IQ.

Pandemia a accelerat digitalizarea industriei de turism

Nu în ultimul rând, merită precizat faptul că pandemia a facilitat digitalizarea operatorilor de turism.

Având în vedere că aproape toate procesele se întâmplă acum în online, atât furnizorii de cazare, cât şi clienţii care doresc să călătorească au investit în platformele, aplicaţiile şi abilităţile lor digitale.

Acest trend este unul ascendent şi va continua să dezvolte industria turistică din România, să le ofere mai multe oportunităţi călătorilor.

Cercetarea, realizată de Szallas Group - format din Szallas.hu Zrt. şi fuziunea celor mai mari platforme de cazare din Europa Centrală şi de Est - a implicat un total de peste 6.000 de persoane. Chestionarul, munca de teren şi analizele datelor au fost pregătite de compania globală de cercetare de piaţă Nielsen IQ. Eşantionul este format din respondenţi care s-au abonat anterior la buletinul informativ al produselor Szallas Group, fiind reprezentativ pentru un public alcătuit din călători interesaţi de evoluţia turismului.

Ca grup care gestionează platforme digitale de călătorii din Ungaria, Republica Cehă, România şi Polonia, Grupul Szallas oferă mai multe produse turistice în regiunea Europei Centrale şi de Est. Cifra de afaceri a grupului Szallas a depăşit 150 de milioane de euro în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te