Studenții unesc România cu Moldova și Diaspora

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.12.2019 - 15:44

Membrii Forumului Absolvenților Reveniți, cei ai Ligii Studenților Români din Străinătate și Uniunea Studenților din România au semnat și proclamat împreună o alianță strategică importantă de cooperare între toți studenții români de pretutindeni.

SHARE

Alianța își propune crearea unei singure voci la nivelul diasporelor studențești, dezvoltarea profesională și personală a membrilor celor trei organizații și a comunităților de tineri formate în jurul acestora și să se promoveze reciproc și să se sprijine în evenimentele și programele lor. Pactul a fost semnat în cadrul Galei Studenților Originari din Republica Moldova.

Prima mișcare strategică a alianței va fi să desemneze un student basarabean în board-ul LSRS în entitățile din străinătate, responsabil de relația cu comunitatea/asociația studenților basarabeni din locul respectiv, promovând ideea unei singure voci a studenților din R. Moldova și România atât la nivel de Diasporă, cât și la nivel de reprezentare a drepturilor studențești în relația cu autoritățile celor doua state.

Celetrei organizații studențești își doresc o societate mai prosperă pentru toți locuitorii celor două țări românești, o societate care sa ofere posibilitatea împlinirii și desăvârșirii personale a fiecărui cetățean, o societate bine ancorată la valorile occidentale, în care cei plecații sa revina cu drag și să producă inovație și prosperitate. 

Echipa RePatriot a fost prezentă la Gala Studenților Originari din Republica Moldova și a premiat 3 studenți formidabili pentru rezultatele lor academice și profesionale în cadrul secțiunii pentru România.

Marius Bostan, Inițiator RePatriot: “Este o mare nedreptate că cetățenii despărțiți de un simplu râu, Prutul, o graniță artificială, au condiții de trai atât de diferite. Cu ce sunt ei vinovați? Cu ce sunt vinovați bătrânii din Basarabia, atât de încercați de soarta decisă de alții, de trebuie să supraviețuiască cu o pensie de 50 de euro comparativ cu cei din România care  au o pensie de 4 ori mai mare? Unirea ar putea aduce îndreptarea unei mari nedreptăți sociale și istorice, ar putea descătușa energii care să aducă prosperitatea pe care o merităm cu toții”.

Ion Midrigan, unul dintre studenții premiați de RePatriot ne-a povestit despre importanța legăturii dintre studenții de pretutindeni:  “Studenții basarabeni, care-şi fac studiile în România, au marea oportunitate de a-şi dezvolta abilitățile şi cunoştințele prin suportul oferit de către statul român. Relațiile pe care le creem prin aceste oportunități, sunt relații de o viață, care ne ajută să revenim acasă şi să facem lucruri frumoase pe plan atât social cât şi economic.”

Mihai Ungurenuș, antreprenor din județul Argeș, lider Antreprenorești și membru al Echipei RePatriot a felicitat și premiat întreaga echipă de organizare a Galei și a declarat: “Excelența studenților,  fraților din Basarabia este demnă de aprecierea noastră, dar să ne îndreptăm gândul nostru bun către cei care în mod voluntar organizează și fac ca toate acestea să se întâmple. “

Indrei Rațiu, unul dintre fondatorii Centrului Rațiu pentru Democrație prezent și el la eveniment ne-a readus aminte de un mesaj formidabil lansat de tatăl său la Geneva în 1984:  “Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.”

Puteți găsi un videoclip cu declarația integrală pe pagina de facebook a Ligii Studenților Români din Străinătate, iar pe pagina GSORM înregistrarea integrală a evenimentului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te