Stelian Ion a arătat, într-o postare pe Facebook, și care au fost propunerile sale la ultima ședință a coaliției PNL-USRPLUS-UDMR în ceea ce privește anchetarea magistraților.
Citește și: Norvegia, amendată pentru că fetele n-au jucat în bikini pe plajă
„O cerinţă esenţială pentru mine este, pe de o parte, să desfiinţăm SIIJ complet, nu doar să-i schimbăm eticheta sau sediul și, pe de altă parte, este de a reface competenţele DNA, DIICOT și ale celorlalte parchete. În aceste limite, pot fi acceptate soluții de deblocare și chiar am propus, în urma dezbaterilor, o variantă de lucru care merge pe linia proiectului Guvernului.
𝗗𝗲 𝗰𝗮̂𝗻𝗱 𝗱𝗲𝘀𝗳𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗦𝗜𝗜𝗝 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰 𝗱𝗲 𝗨𝗗𝗠𝗥, 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲:
Raportul MCV, care salută proiectul Guvernului,
Opinia Comisiei de la Veneția, care recomandă eliminarea amendamentelor introduse la Camera Deputaților și, foarte important, restabilirea competenței parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT,
Raportul privind statul de drept al Comisiei Europene, care susține desființarea SIIJ.
Examenul final pe care îl avem de dat este ridicarea MCV, iar MCV nu se încheie până nu trecem aceste restanțe din angajamentele asumate”, a scris ministrul Justiției.
Potrivit propunerilor făcute de Stelian Ion, magistrații care vor ajunge în ancheta DNA vor putea cere „trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală”.
„𝐏𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐚𝐥𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢:
𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥 𝐮𝐧𝐢𝐜 - După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 95¹, cu următorul cuprins:
„Art. 95¹ - (𝟏) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție îşi desfăşoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.
(𝟐) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de
Casație și Justiție dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.
(𝟑) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competența Direcției Naționale Anticorupție, respectiv a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dacă acesta își desfășoară activitatea în circumscripția serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-șef al respectivei direcții dispune
trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(𝟒) În situațiile prevăzute la alin. (1) şi (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite și măsurile dispuse anterior”, a arătat demnitarul USRPLUS.