Stare de alertă din cauza gunoaielor, în S1: DSP, incapabil să evalueze. Decizia prefectului, vineri

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.07.2021 - 18:49
Stare de alertă din cauza gunoaielor, în S1: DSP, incapabil să evalueze. Decizia prefectului, vineri. / Foto: digi24.ro

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că va comunica vineri decizia cu privire la cererea primarului Clotilde Armand de declarare a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza neridicării deşeurilor.

SHARE

"Am primit un răspuns de la DSP, dumnealor ne comunică imposibilitatea de a evalua impactul asupra sănătăţii", a spus Alin Stoica într-o declaraţie de presă.

El a menţionat că de la Primăria Sectorului 1 va primi completările pe care le-a solicitat, joi, în jurul orelor 19,00 - 20,00.

Anterior, Alin Stoica a precizat că decizia privind declararea stării de alertă se ia de către Comitetul Local pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea Instituţiei Prefectului. 

Citește și: Ministerul de Finanțe: Romprest a prejudiciat Sectorul 1 cu 243 de milioane de lei. DNA, sesizat

Sunt analizate alternative la „Starea de alertă”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că analizează dacă sunt alternative de rezolvare a situaţiei deşeurilor din Sectorul 1 fără a se declara starea de alertă solicitată de primarul Clotilde Armand.

"La lucrul acesta ne uităm în momentul de faţă, dacă există surse alternative de a rezolva situaţia, fără a declara starea de alertă, aşa cum am găsit acum o lună o soluţie alternativă. Dacă există, o vom indica şi nu va fi necesară starea de alertă. Dacă nu există, atunci starea de alertă ar trebui declarată", a afirmat Stoica.

El a amintit că, în luna iunie, când s-a mai cerut declararea stării de alertă, discuţia era despre deşeurile menajere, iar în prezent problema o reprezintă deşeurile stradale. "Primăria plăteşte şi acum direct sortatorului aceste deşeuri menajere, ele sunt ridicate şi acea situaţie a fost rezolvată. Acum discuţia este pentru deşeurile de pe stradă, fie abandonate de cetăţeni, fie cele din coşurile de gunoi, pe care prestatorul trebuie să le ia să le ducă la reciclare sau depozitare, dar şi Primăria le plăteşte, din câte înţeleg", a explicat prefectul.

Citește și: VIDEO Cum îl protejează interlopul Vali Nebunu pe Fulgy: Să-i trageți frâna de mână!

Alin Stoica a precizat că blocajul s-a creat în urma unei neînţelegeri între prestator şi autoritatea publică locală - Primăria Sectorului 1 susţine că plăteşte pentru ridicarea acestor deşeuri şi nu s-a ajuns la o înţelegere asupra preţului corect privind serviciul de salubrizare stradală, iar prestatorul afirmă că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face.

Potrivit prefectului, medierea este întotdeauna o opţiune deschisă, însă trebuie ca şi părţile să şi-o dorească.

"Acest diferend comercial nu poate fi rezolvat, chiar dacă va exista, să spunem, declarată o stare de alertă pe o perioadă limitată de timp, pentru evacuarea tuturor pericolelor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor sau sănătatea lor", a punctat el.

Stoica a menţionat că starea de alertă poate fi declarată pe o perioadă de maximum 30 de zile, poate fi prelungită ulterior, dacă situaţia o reclamă şi riscurile ce sunt identificate iniţial nu au fost înlăturate.

"Pe durata stării de alertă trebuie instituite nişte măsuri care să ducă la eliminarea riscului şi creşterea rezilienţei. (...) Nu vorbim despre intervenţia în relaţia comercială, deci, nu există o astfel de măsură pe durata stării de alertă de reziliere a unui contract, dar, da, se poate apela la alte surse pentru ca acest serviciu să fie asigurat în totalitate", a spus prefectul Capitalei.

El a completat că o primă analiză a fost făcută de Comitetul tehnic de la nivelul Sectorului 1. "Am primit această analiză. Am transmis pentru conformare către DSP şi aştept un răspuns de acolo. Am avut o discuţie cu Agenţia pentru Mediu şi am transmis şi către Garda Naţională de Mediu", a informat Alin Stoica.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.