Deputalul Alexandru Muraru în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei a transmis printr-un comunicat de presă că încurajează autoritățile centrale și locale să păstreze memoria lui Ion Caramitru și a Flaviei Bălescu ca personalități care au apărat valorile democratice românești. El spune că Guvernul României îi va sprijini în acest demers.
„În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, încurajez autoritățile centrale și locale din România să păstreze memoria lui Ion Caramitru și a Flaviei Bălescu-Coposu ca personalități care au apărat valorile democratice și s-au implicat activ după 1990 pentru consolidarea unei societăți românești pluraliste, libere, tolerante și europene.
Citește și: Un expert rus a lăudat serviciul de spionaj militar al României
Executivul României va fi alături de viitoarele inițiative centrale sau locale, sprijinindu-le și oferindu-le întregul suport. Trecerea la cele veșnice a marelui actor și om de teatru Ion Caramitru, precum și a surorii mai mari a omului politic Corneliu Coposu, fondatoarea fundației care poartă numele liderului PNȚCD, Doamna Flavia Bălescu-Coposu, reprezintă două mari pierderi pentru cultura și societatea românească. Cei doi au militat permanent pentru apărarea drepturilor omului, a libertăților civile și a democrației, a eticii și integrității în politică și societate, iar prin susținerea valorilor creștin-democrate, ei au promovat implicit și valorile europene, revenirea României în comunitatea națiunilor libere.
Acțiuni precum realizarea unor busturi sau statui sunt demersuri punctuale pe care autoritățile publice locale le pot iniția pentru a păstra vie memoria celor două personalități care au marcat în bine societatea românească post-decembristă. Totodată, acordarea numelor lor unor străzi, piațete sau locuri reprezentative ale memoriei din municipiile, orașele sau satele României vor contribui la dezvoltarea culturii civice și a respectului pentru valorile democratice.
Pe plan educațional, organizarea - de către instituții educaționale sau de cercetare - de școli de vară sau concursuri pentru tineri pe teme istorice, care să le poarte numele în titlu, reprezintă mesaje importante pentru următoarele generații.
Generațiile viitoare, care nu vor avea trauma experienței dictaturii și a lipsei de libertate, vor primi astfel un mesaj despre importanța valorilor democratice și a spiritului civic, transmis de numele marilor personalități care le-au apărat cu determinare și constanță.
Citește și: Bianca Drăgușanu, urmărită cu drona, gazată și jefuită de zeci de mii de euro în vacanță la Monaco
Astfel, sacrificiul lor trebuie apreciat prin gesturile și faptele noastre, prin modul în care alegem să prețuim drepturile și libertățile de care ne bucurăm astăzi. Curajul lor dar și suferințele îndurate în lupta cu regimul totalitar ne reamintesc, încă o dată, că trebuie să ne uităm în urmă și să învățăm din istoria noastră pentru a nu mai repeta, vreodată, acele vremuri întunecate. Astăzi, trebuie să fim mai responsabili și mai motivați în a cinsti memoria celor care s-au opus regimurilor totalitare. Ion Caramitru și Flavia Bălescu-Coposu, fermi respingători ai regimului comunist, reprezintă astăzi simbolul determinării, a viziunii și a sacrificiului, a unei societăți libere, luptând pentru valori și principi solide.
Ion Caramitru, actor, regizor și profesor de teatru cu o carieră excepțională și realizări impresionante în cultură și artă, a fost și una dintre personalitățile contemporane care au susținut constant valorile democratice și spiritul civic. Încă din decembrie 1989, s-a afirmat că o voce puternică și curajoasă împotriva dictaturii comuniste, un apărător al libertății, ulterior implicându-se în consolidarea democrației cu principii la care nu a renunțat niciodată. De asemenea, Ion Caramitru s-a opus cu fermitate abuzurilor săvârșite de puterea postcomunistă de la București în anii 90. Totodată, ca profesor a format sute de tineri în spiritul valorilor democratice, cu energie și dedicație. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. În 2008, a fost decorat de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale a României, iar în 2012, cu Decorația Regală Nihil Sine Deo.
După Revoluție, Flavia și Rodica Coposu au fost alături de fratele lor, Corneliu, sprijinindu-l în lupta lui de a reinstaura în România un regim democratic, ca urmaș al lui Iuliu Maniu, iar - după trecerea în eternitate a Seniorului - au înființat Fundația „Corneliu Coposu”, care își propune să ducă mai departe idealurile democratice pentru care a luptat familia Coposu de-a lungul istoriei.
Susținătoare a principiilor și valorilor Coroanei Române, Flavia Bălescu-Coposu a primit în anul 2009 din partea Regelui Mihai I, odată cu sora să Rodica, Crucea Casei Regale a României. Flavia Bălescu Coposu, care s-a stins din viață în 8 septembrie, a fost vicepreședinte al Fundației Corneliu Coposu, a păstrat vie memoria fratelui său prin activitatea organizației civice și prin publicarea unor lucrări biografice și istorice. Prezența sa, alături de marele om politic, dar și după trecerea acestuia la cele veșnice, în mijlocul societății, fiind alături de elita politică anticomunistă de la București, a reprezentat un autentic simbol de continuitate pentru valorile morale și pentru păstrarea vie a spiritului interbelic”, se arata în comunicatul de presă emis de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru.