Spitalul Regional din Iași, mai scump cu 37% din cauza actualizării prețurilor. Cât costă acum

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.10.2023 - 21:39
Spitalul Regional din Iași, mai scump cu 37% din cauza actualizării prețurilor. Cât costă acum - Foto: Ziarul de Iași

Costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi au crescut cu aproape un miliard de lei. Guvernul va actualiza indicatorii tehnico-economici în această lună.

SHARE

Costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi au crescut cu aproape un miliard de lei. Guvernul va actualiza indicatorii tehnico-economici în această lună, conform unui proiect obţinut de „Ziarul de Iaşi”.

Spitalul Regional din Iași, mai scump cu 37% din cauza actualizării prețurilor. Cât costă acum

Hotărârea precedentă datează din mai 2019: la acel moment, valoarea investiţiei era estimată 2,4 miliarde lei. În ultimii patru ani, pandemia şi războiul din Ucraina au provocat o creştere semnificativă materialelor de construcţie. În acelaşi timp, soluţia tehnică iniţială pentru SRU a suferit mai multe modificări: de la recompartimentări interioare şi până la creşterea înălţimii complexului de clădiri.

În prezent, valoarea estimată a proiectului este de 3,3 miliarde lei (ambele sume cuprind TVA), ceea ce înseamnă o majorare de 37% (893.262.806 lei, în cifre absolute). Din aceşti bani au fost cheltuiţi abia 35 milioane lei şi sunt licitaţii în desfăşurare de circa 80 milioane lei – procedura pentru lucrările principale ar urma să fie lansată până la finalul acestui an.

Guvernul va adopta o decizie similară şi în cazul SRU Cluj. Spitalul clujean valora, în 2019, 2,6 miliarde lei, iar noii indicatori actualizează nivelul investiţiei la 3,4 miliarde lei. Deocamdată, pentru SRU Craiova, încă nu a fost întocmit un proiect de actualizare.

„Pe parcursul elaborării proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie a apărut necesitatea modificării soluţiei tehnice iniţiale, ca urmare a optimizării şi actualizării acesteia în conformitate cu prevederile legislative în domeniu, intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat în anul 2019”, este justificarea care apare în proiectul de hotărâre de guvern.

Fondurile pentru construirea SRU Iaşi sunt asigurate de către Comisia Europeană (fonduri nerambursabile) şi de către guvern prin intermediul unui credit contractat la Banca Europeană de Investiţii. Sumele suportate de fiecare parte sunt similare, cu un aport mai mare din partea UE.

Principalele motive care au dus la creşterea valorii

Principalul motiv invocat de guvern vizează majorarea, în perioada 2019 – 2023, a preţului materiilor prime, materialelor de construcţii, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei sau a combustibilului.

În ceea ce priveşte schimbarea soluţiei de construire la nivel de proiect tehnic faţă de studiul de fezabilitate, guvernul enumeră mai multe modificări: adăugarea unui al doilea nivel de subsol (spaţii tehnice), creşterea înălţimii clădirii, schimbarea sistemului structural de la placă plană la placă cu grinzi, prevederea unui heliport pe acoperişul etajului 4, poziţionarea unităţilor de tratare a aerului pe acoperiş, creşterea numărului de ascensoare (vizitatori şi personal), creşterea dimensiunii cabinei liftului pacienţilor, prevederea unor scări suplimentare (evacuare în caz de incendiu), creşterea dimensiunii uşilor în interiorul unităţilor de spitalizare (de la 105 cm la 120 cm), schimbarea destinaţiei unor spaţii (secţii, laboratoare sau zone tehnice prin repoziţionare sau recompartimentare) şi prevederea mai multor sisteme mecanice şi electrice (monitorizare paturi, detectare oxigen, protecţie a sugarilor, antimucegai şi filtre suplimentare pentru săli de operaţie, conducte tehnologice de răcire, corpuri de iluminat cu tehnologie LED etc.).

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te