Spania va propune ca pandemia de COVID-19 să fie tratată ca gripa în Uniunea Europeană

DE Daniel Toșa | 11.01.2022 - 14:03
Spania va propune ca pandemia de COVID-19 să fie tratată ca gripa în Uniunea Europeană/FOTO: Facebook/ Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Guvernul spaniol condus de socialistul Pedro Sánchez lucrează de mai multe luni la un plan de gestionare a pandemiei de COVID-19 la fel ca gripa, dorind ca această abordare să fie implementată și la nivelul Uniunii Europene, relatează Euractiv.

SHARE

Potrivit ziarului El País, guvernul de la Madrid, alcătuit dintr-o coaliție a Partidului Socialist și a formațiunii de stânga Podemos, este pe punctul de a finaliza acest plan de gestionare de tratare a COVID-19 precum o boală respiratorie obișnuită în contextul răspândirii variantei Omicron care pare să provoace simptome mai puțin grave în rândul persoanelor vaccinate.

În termeni practici acest lucru ar însemna distanțarea de sistemul de urmărire detaliată a contactelor și bazarea, în schimb, pe estimări ale răspândirii bolii în funcție de datele culese de experții în sănătate publică, scrie agenția EFE.

Sánchez a confirmat luni existența planului după ce acesta a fost dezvăluit pe surse de presa spaniolă, afirmând că guvernul său lucrează la el „de mai multe săptămâni”.

Citește și: Evenimentele din Kazahstan au generat o luptă de interese între Rusia și China

„Este o dezbatere pe care încercăm să o deschidem și la nivelul UE. Ministrul sănătății (Carolina Darias) a adus în discuție subiectul cu mai mulți miniștri ai sănătății din Europa”, a mai precizat Sánchez.

Premierul Spaniei spune că aceasta este o dezbatere necesară deoarece, mulțumită științei și cercetătorilor, „avem răspunsul de a ne proteja și reducem numărul de infecții în rândul populației pe cât de mult este posibil”.

Citește și: Ministrul Educației anunță cum pot beneficia de ajutor cei care au pierdut bursa de merit

El a scos în evidență și reducerea semnificativă a ratei mortalității pacienților spitalizați cu COVID-19, amintind că aceasta este acum de doar 1% în Spania, comparativ cu 13% în timpul primului val al pandemiei.

UE ar putea să renunțe la vaccinul împotriva variantei Omicron

Un diplomat european le-a declarat jurnaliștilor de la Euractiv sub condiția anonimității că se pare că nu va fi nevoie de un vaccin specific pentru varianta Omicron întrucât aceasta este atât de contagioasă încât se pare că toată lumea se va fi infectat deja cu ea până la finalizarea unui vaccin dedicat.

Diplomatul a explicat de asemenea că în viitorul apropiat scenariile cele mai plauzibile sunt legate de tratarea coronavirusului asemănător gripei, după ce COVID-19 va trece la faza sa endemică.

Amintim că Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a anunțat luni că un vaccin dedicat împotriva variantei Omicron va fi gata în luna martie.

Un alt oficial european a declarat pentru Euractiv că și urmărirea contactelor a început să își piardă din popularitate la Bruxelles în contextul în care ea pare tot mai inutilă sau imposibil de implementat în fața variantei Omicron.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te