Șoferii STB, obligație să poarte uniformă de la 1 iulie

DE Adelina Sahlean | 22.06.2020 - 16:32

Șoferii de pe mijloacele de transport public ale STB sunt obligați să poarte uniforme începând cu data de 1 iulie. Uniformele au costat 3,7 milioane lei, iar majoritatea au fost deja distribuite șoferilor.

SHARE

Hazem Kansou, directorul STB spune că decizia a fost luată ca urmare a sesizărilor venite de la călători despre șoferi care veneau la muncă cu șlapi, maiou și pantaloni scurți. Cine nu poartă uniforma, nu iese în traseu, spune directorul STB. Valer Ciobănescu, șofer STB și sindicalist, spune că mai mulți vatmani și șoferi sunt nemulțumiți de faptul că uniformele sunt groase și incomode, iar o parte din cabine nu sunt dotate cu aer condiționat. Acesta spune că prioritatea STB era să cumpere piese de schimb, nu uniforme.

”Am luat această decizie ca urmare a multor reclamații, anumiți conducători și manipulanți vehicule nu erau îmbrăcați adecvat, veneau cu șlapi, pantaloni scurți, maiou. Noi avem prevăzut în regulamentul intern că nu au voie să vină îmbrăcați așa. Atunci am hotărât, dacă tot erau achiziționate acele costume, să fie și purtate începând cu data de 1 iulie, ca să ajungă la toate autobazele și depourile. Majoritatea au fost deja împărțite, din ce știu eu au fost date peste tot, dar nu am certitudinea că au ajuns chiar la toată lumea. Cine nu are uniforma, începând cu 1 iunie, nu intră pe traseu. Nu sunt amenzi, dar nu le va conveni din punct de vedere financiar să nu intre pe traseu. Dar să știți că foarte mulți o poartă de când au primit-o, de săptămâna trecută”, a explicat pentru HotNews.ro directorul STB, Hazem Kansou.

Uniforma este compusă dintr-o cămașă gri, cu mânecă scurtă și un costum de culoare închisă, negru sa bleumarin. ”De încălțat, se poate încălța fiecare cu ce dorește, dar presupun că nu o să poarte nimeni șlapi la costum”, spune directorul STB.

Valer Cibănescu, șofer STB și sindicalist, spune că uniformele sunt foarte groase, iar în condițiile în care multe cabine STB nu au aer condiționat, sunt greu de purtat. Acesta spune că pentru vatmani, purtarea uniformei este obligatorie de pe 22 iunie.

”Deocamdată decizia este obligatorie pentru tramvaie, trebuia pusă în aplicare începând cu 1 iulie, nu de pe 22, este un abuz. Nu zic că nu sunt bine venite, dar sunt incomode în anumite situații, vara sunt foarte călduroase și dau o stare de disconfort, mai ales în mijloacele de transport fără aer condiționat. Dacă se apleacă peste volan șoferul, nu sunt elastice și se tensionează la spate, la umeri, fiindcă sunt cambrate, nu oferă confort. Nu sunt din bumbac, au 60% lână și 40% poliester. Mai este o problemă, o parte dintre colegi nu suportă pantofii și nu pot merge cu adidași la costum. O altă problemă este că s-au dat doar două perechi de pantaloni, două cămăși și un sacou și șoferii nu au timp să le spele. La locul de muncă nu avem vestiare, mergem cu transportul public, transpirăm, nu avem unde să ne schimbăm la muncă”, a declarat Valer Ciobănescu poitrivit Hotnews.

Acesta spune că uniformele nu erau o prioritate pentru STB și reclamă faptul că sunt fabricate în Turcia. Directorul STB spune că majoritatea șoferilor este mulțumită de noile uniforme, iar vara purtarea sacourilor nu este obligatorie.

”Eu nu sunt absurd și nici colegii care au achiziționat aceste costume. Niciodată nu poți să-i mulțumești pe toți, însă în dispoziția dată către toate autobazele și depourile am specificat că pe perioada verii nu este obligatoriu să porți sacou. Acea cămașă cu mâneca scurtă nu poți să spui că nu o porți. Nu am reglementat că trebuie să porți vara costum și cravată”, a spus directorul STB.

În ceea ce privește afirmația că uniformele sunt făcute în Turcia, acesta spune că nu vede o problemă.

”Dacă mergem în orice magazin, majoritatea hainelor sunt făcute în China sau Turcia. Nu cred că este vorba de o legătură sau ceva, e un val. Nu se confecționează în cantități mari și la un preț rezonabil decît în aceste țări. Nu știu cum s-a făcut achiziția, dar nu am dubii în privința achiziției”, a mai spus directorul STB.

STB a achiziționat uniformele pentru șoferi încă de la finalul anului 2018, însă au fost date abia acum. Valoarea achiziției a fost de circa 3,7 milioane lei, contractele fiind câștigate de 3 firme.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.