Slujbele pentru înmormântare și căsătorie sunt gratuite. Ce se întâmplă cu preoții care iau bani

DE Alexandra Lupascu | 06.02.2024 - 16:55
Slujbele pentru înmormântare și căsătorie sunt gratuite. Ce se întâmplă cu preoții care iau bani Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi caterisiți, iar credincioșii au posibilitatea să reclame astfel de situații direct la Patriarhia Română.

SHARE

Majoritatea românilor sunt convinși că este necesar să ofere bani preoților în cazul unei căsătorii sau al unei înmormântări, mai ales că tarifele respective sunt afișate în majoritatea parohiilor.

Cu toate acestea, în realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții financiare pentru biserică sunt ajutoarele pe care enoriașii le pot oferi voluntar.

În schimbul acestor contribuții, aceștia trebuie să primească și chitanță, conform informațiilor publicate de Mesagerul Hunedorean.

Slujbele pentru înmormântare și căsătorie sunt gratuite. Ce se întâmplă cu preoții care iau bani

Preoții care solicită bani pentru o ceremonie de nuntă sau pentru o înmormântare sunt supuși unor sancțiuni impuse de Biserica Ortodoxă Română, acestea variind de la mustrare și verificări periodice până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care solicită bani pentru înmormântări pot ajunge să-și piardă chiar și statutul de preoție.

Scopul acestei hotărâri de sinod este de a asigura transparența financiară, de a preveni exploatarea financiară a familiilor îndurerate și de a elimina eventualele abuzuri.

Citește și: Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Cu toate acestea, există situații în care oamenii declară că nu au auzit de această hotărâre sau că nu pot să o respecte din diverse motive. Astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.

Trebuie menționat că restricțiile și regulile privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Prin urmare, este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate cu privire la această problemă.

În concluzie, contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care solicită bani în mod abuziv, iar aceștia trebuie să respecte regulile și cerințele legale și etice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te