Singurul român care jucat în aceeași echipă cu Pele: „A fost un miracol să joc alături de el”

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.12.2022 - 18:31
Pele și Gil Măldărescu - Foto: Gsp

Gil Mărdărescu, cel care şi-a schimbat numele în „Mardaresco”, după ce s-a stabilit în SUA, este singurul român care i-a fost coechipier lui Pelé, la New York Cosmos.

SHARE

Legendarul fotbalist brazilian Pelé a murit astăzi, la vârsta de 82 de ani, chinuit de suferința pricinuită de cancer și mai mult prin spitale în ultimul an. Gil Mărdărescu este singurul român care a jucat alături de Pele. 

Citește și: Peste un milion de oameni au folosit linia feroviară Gara de Nord Bucureşti - Aeroportul Otopeni

În 1970, Mărdărescu juca la Politehnica Iaşi, în echipă cu Vasile Simionaş, iar cinci ani mai tîrziu ajungea la New York Cosmos, echipă care tocmai îl transferase pe marele Pelé.

Gil Mărdărescu, singurul coleg român al lui Pelé

Fiul singurului antrenor autohton care a cucerit un titlu continental, Virgil Mărdărescu, Gil a evoluat alături de brazilianul considerat cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. La Cosmos, echipa starurilor din SUA. Iar fostul "decar" carioca i-a dedicat câteva rânduri în cartea sa.

Citește și: Cine a fost Pele, cel supranumit „Regele Fotbalului”: Până să ajungă un star a muncit ca servitor

„«Am visat mereu că îţi voi strînge mîna. Însă să joc alături de tine este un miracol!». E un mijloc de iunie 1975 ploios pe coasta estică a Statelor Unite, dar campusul Universităţii Hofstra, Long Island, e înţesat de curiozitate. Şi gesturi. 

Discursul ţinut de Pele în faţa noilor săi colegi de la New York Cosmos, într-o engleză stîngace, după cum va recunoaşte peste ani, e-ntrerupt brusc. În faţa lui, prin furtună, stă un băiat castaniu, cu mustaţă şi păr dezordonat, ochi emoţionaţi şi accent gîtuit.

Citește și: Cum se „sifonau” milioane de lei din proiectul Start-Up Nation? Procurorii au descoperit „manevra”

«Şi-a făcut semnul crucii şi m-a luat de mână»”, rememora întâmplarea triplul campion mondial cu Brazilia. Chiar în debutul capitolului 10 al autobiografiei sale, coordonată de jurnalistul Brian Winter, potrivit gsp.ro. 

POLI IAȘI, CASABLANCA, NY COSMOS

Mărdărescu a jucat, în România, la Poli Iași, bifând 28 de prezențe în Copou. Apoi, după o trecere prin Maroc, la Wydad Casablanca, unde tatăl său a fost antrenor, a ajuns în SUA, la Cosmos. Mărdărescu s-a stabilit acolo și și-a schimbat numele în "Mardaresco".

Citește și: Ministrul Cercetării: Toate jaloanele din PNRR pe care le-am avut de făcut le-am dus la bun sfârșit

Potrivit Wikipedia, Gil Mărdărescu este născut pe 12 aprilie 1952, la Săcele. În iunie 2017, el a trecut prin clipe grele, fiind supus unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a prostatei după ce a fost diagnosticat cu cancer la această glandă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te