Sindromul Asperger, un avantaj în domeniul IT

DE Deutsche Welle | Actualizat: 04.12.2021 - 11:38

Cei care suferă de sindromul Asperger, tulburare din spectrul autismului, eşuează adesea pe piaţa muncii, deşi au aptitudini spectaculoase, mai ales în IT.

SHARE
Firma Auticon angajează tocmai astfel de persoane.

"Imaginaţi-vă că faceţi cunoştinţă cu Michael Wieland şi, la a doua întâlnire, el vă spune: 'sincer, nu ştiu de ce ai ajuns director'", îşi aminteşte Andreas Genz. El este director executiv al dpa picture alliance, din cadrul agenţiei germane de presă dpa.

După o astfel de reacţie, colaborarea ar putea înceta imediat, mai adaugă Genz. El însă nu a luat această  decizie şi, din contră, în lunile care au urmat specialistul IT, Michael Wieland, l-a ajutat să dezvolte un program de computer, cu ajutorul căruia au fost eficientizate multe procese.

Persoanele cu sindromul Asperger "văd" structuri complexe

Wieland lucrează pentru compania de consultanţă Auticon, care s-a specializat în intermedierea persoanelor diagnosticate cu autism de tip Asperger şi cu capacităţi deosebite în informatică către alte firme. "Majoritatea oamenilor cu autism văd lumea cu alţi ochi şi filtrează diferit impresiile", spune Wieland. El însuşi poate identifica în autimsul de care suferă anumite structuri.

Pot privi scurt o organigramă şi simt direct cum se comunică în respectiva companie, cum se desfăşoară procesele, cum se colaborează. Ochiul meu interior vede cum circulă informaţiile în cadrul companiei şi poate ajunge la multe concluzii, care îi fac pe alţii să se mire şi să întrebe: de unde ştii tu asta?", explică Wieland.

Citește și: Resuscitarea legendelor, strategia companiilor auto pentru a te convinge să cumperi o electrică

Şomeri în ciuda unui grad ridicat de inteligenţă

Oamenii suferind de sindromul Asperger sunt capabile să gândească extrem de logic şi analitic, să se concentreze bine chiar şi în cazul unor sarcini monotone, repetitive. În general iubesc detaliile şi sunt adepţii muncii de înaltă calitate. Toate sunt calităţi căutate în domeniul IT şi prin care se deosebesc de angajaţii obişnuiţi.

Şi totuşi mulţi nu reuşesc să reziste pe piaţa muncii, explică Wieland. Nu există statistici relevante în acest sens. Motivul este şi faptul că mulţi nu sunt diagnosticaţi cu autism de tip Asperger sau nu mărturisesc acest lucru. Există însă şi indicii: "Avem mulţi colegi la Auticon, care nu au lucrat niciodată, vin din alte domenii sau şi-au întrerupt studiile", explică Wieland. "Mulţi dintre angajaţii noştri au goluri serioase în CV, pentru că pur şi simplu nu se descurcă în sistem".

Probleme în interacţiunile sociale şi în comunicare

Michael Wieland este o excepţie. Şi înainte de a lucra la Auticon, a avut funcţii de conducere. A avut însă deseori probleme, înainte de a primi diagnosticul, la peste 40 de ani. 

"Îmi vine greu să-i înţeleg pe oameni, ceea ce îmi creează probleme serioase când nu se mai argumentează bazat pe fapte ci e vorba de aiureli politice", mărturiseşte el. 

Wieland crede că din acest motiv poate fi uşor manipulat. Pentru el este dificil şi faptul că înţelege cuvintele în parte, dar nu poate citi printre rânduri. Nici ironia nu o înţelege mereu. "Ceea ce face ca oamenii să mă instrumentalizeze, iar eu o dau în bară. Mi s-a întâmplat deseori," mai explică Wieland.

Adesea decisive: micile schimbări la locul de muncă

Auticon chiar se interesează de nevoile angajaţilor. Printre altele, fiecare specialist IT beneficiază de serviciile unui trainer, care ajută atunci când clienţii vor să afle mai multe despre tulburările de spectru autist. Trainerii se implică în rezolvarea problemelor, a neînţelegerilor sau organizează locul de muncă în aşa fel încât angajatul cu autism să se simtă bine. Contează uneori ca luminile de la computer să fie acoperite sau biroul să fie poziţionat într-un colţ liniştit.

Fiecare angajat de la Auticon are nevoie de alte condiţii, punctează Dieter Hahn, şeful diviziei germane a concernului internaţional Auticon. Nu există "un singur tip de autism". Fiecare este diferit şi dacă cunoşti o persoană cu autism atunci "cunoşti numai acea persoană".

Chiar şi pentru Wieland, care a fost el însuşi diagnosticat cu sindromul Asperger, relaţiile cu colegii nu sunt mereu simple. "A trebuit să învăţ mai întâi cum să mă port cu o persoană cu autism."

Pagina de internet a Uniunii federale pentru sprijinirea persoanelor cu autism (Bundesverband zur Förderung von Menschen mit Autismus) prezintă un film care arată cum o persoană cu autism poate fi suprasolicitată de modul în care receptează mediul înconjurător. 

Citește și: Actorul George Clooney a refuzat să joace într-o reclamă și să câștige 35 milioane de euro într-o zi

Auticon vrea să se dezvolte în continuare

Între timp, Auticon numără 290 de angajaţi în opt ţări, drintre care 210 cu autism. Pentru următorii trei ani se planifică dublarea numărului de salariaţi. Pandemia a fost benefică pentru Auticon, întrucât gradul de digitalizare a evoluat extrem. În plus, la 10 ani de la lansare, compania Auticon a devenit oarecum cunoscută în domeniul consultanţei. Printre clienţii săi se numără şi multe concerne cotate la bursă, spune Hahn.

Se menţine însă deficitul de personal în sectorul informaticii. Companiile nu îşi mai permit să refuze specialişti. În plus a sporit acceptanţa faţă de strategiile de includere a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. Multe companii sunt conduse de tineri, pentru care diversitatea şi incluziunea sunt fireşti.

Proiectul realizat de Auticon pentru dpa picture alliance s-a finalizat după un an. Directorul companiei, Andreas Genz, e mulţumit şi spune că ar colabora cu această companie "oricând din nou, cu plăcere." Recomandă fără nicio ezitare Auticon. "A fost un proiect excelent!"

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te