Sindicalistul Nistor, ce câștigă cât 4 profesori: Politicienii care încalcă ce au promis se sinucid

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.06.2023 - 17:31
Sindicalistul Nistor, ce câștigă cât 4 profesori: Politicienii care încalcă ce au promis se sinucid - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", care are venituri lunare de 21.000 de lei, de 4 ori mai mari decât profesorii, a estimat că politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat în momentul de faţă se sinucid politic.

SHARE

Greva sindicaliştilor din Educaţie poate fi reluată în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate, dar politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat în momentul de faţă se sinucid politic, a declarat, luni, 12 iunie, într-o conferinţă de presă, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", relatează Agerpres.

"Acţiunea se poate relua în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate. Este doar o suspendare.

Deci, în momentul în care constatăm că proiectul de Lege de salarizare unitară nu conţine acea grilă cu reperele deja stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă, deja promovate de Guvern, dacă nu vor apărea acele lucruri negociate, acţiunea se reia. (...)

Vă spun direct, cu toată credinţa: politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat în momentul de faţă printr-un act normativ se sinucid politic.

Anul 2024 este un an electoral şi vom fi cu ochii pe ei. Vom fi cu ochii pe ei şi când se va discuta proiectul Legii unitare de salarizare în Parlament şi când se vor discuta alocările bugetare pentru sistemul de învăţământ", a spus Nistor.

Citește și: Șeful de sindicat SANITAS, Leonard Bărăscu: 11.000 €/lună, case în Predeal și Costinești. Cere grevă

Acesta a precizat că liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi liderul FSE "Spiru Haret" au primit un mandat minimal de negociere cu Guvernul, care făcea referire la acea creştere medie de 25%, făcea referire la creşterea cu 400 lei brut pentru personalul nedidactic, la cei 1.500 de lei pentru personalul didactic de predare şi didactic auxiliar şi 500 lei pentru personalul nedidactic, sume care urmau să fie acordate până în anul 2027.

Şi, bineînţeles, un "mandat categoric" ca reperul, respectiv salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, să apară ca articol distinct în actul normativ care urma să fie emis de Guvernul României. La fel, prima tranşă de majorare, din ianuarie 2024, să apară tot ca articol distinct.

"Am fost înştiinţaţi la un moment dat că revendicările noastre au fost luate în considerare şi a apărut un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în care punctele importante, cel legat de grila de salarizare, de creşterea de la 1 ianuarie 2024, şi, bineînţeles, salariile debutantului apăreau în preambulul Ordonanţei de Urgenţă.

Citește și: Averea fabuloasă a sindicalistului din educație, Anton Hadăr: 7 terenuri, 4 case și 9.000 € pe lună

Am cerut imperativ să apară ca articole distincte în textul ordonanţei în cauză. Azi dimineaţă s-a luat decizia de rigoare.

Deci, în condiţiile în care avem actul normativ, în condiţiile în care tot ceea ce a fost stabilit prin mandat s-a îndeplinit, este clar că am ajuns la suspendarea acestei acţiuni de protest.

Suspendare, nu încetare, pentru că în situaţia în care nu îşi vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ acţiunea de protest se poate redeclanşa.

Aceasta este situaţia în momentul de faţă. Le transmit colegilor noştri din întreaga ţară că nu am depăşit limitele mandatului în cauză şi să aibă toată încrederea că vom face tot ce depinde de noi ca tot ceea ce apare în acest act normativ să fie respectat de toţi cei care au putere de decizie", a explicat liderul de sindicat.

El a semnalat că, în cadrul FSE "Spiru Haret", din 49 de organizaţii, doar 3 "s-au abţinut" la acordarea unui mandat vizavi de suspendarea grevei.

"Din momentul în care s-au declanşat aceste negocieri, în permanenţă ne-am dus cu nişte solicitări. Guvernul a venit cu anumite răspunsuri, iar noi ne-am întors de fiecare dată către colegii noştri din cancelarii şi acţiunile au continuat.

Negocierea s-a dus, prin intermediul nostru, direct între Guvern şi colegii din cancelarii. Suspendarea este o decizie făcută în baza mandatului încredinţat de liderii din toată ţara", a punctat Marius Nistor.

Totodată, acesta a subliniat că, în cazul în care sunt membri de sindicat care nu vor să reia orele, "o vor face pe proprie răspundere".

"În primul rând trebuie respectate nişte condiţii, cele care sunt stipulate de lege. Greva este declanşată de federaţiile sindicale. Ele declanşează greva.

Mai departe, în situaţia în care există o majoritate care a luat o decizie, dar totuşi există o minoritate care vrea să continue, minoritatea aceea îşi asumă în totalitate răspunderea pentru acţiunile în cauză. (...)

Sunt colegii noştri, ei sunt îndreptăţiţi să fie neîncrezători, pentru că neîncrederea lor a fost generată de tot ceea ce s-a întâmplat de 30 de ani încoace (...)

Am reuşit să obţinem tot ceea ce se putea obţine în acest moment, am reuşit să obţinem ceea ce este mai important decât orice creştere salarială, ceea ce nu s-a obţinut de peste 30 de ani: o solidarizare a societăţii civile, toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ şi cred că este păcat să pierdem ceea ce am câştigat în 3 săptămâni de grevă", a mai spus Nistor.

Liderul de sindicat a afirmat că, atâta vreme cât acţiunea de protest este suspendată, examenele se pot desfăşura mai departe fără niciun fel de problemă.

"Şi vreau să le mai transmit colegilor ceva: părinţii au fost alături de noi, elevii au fost alături de noi. Avem şi noi o datorie faţă de părinţi, faţă de elevi.

Nu vreau să pierdem ceea ce am câştigat după atâta amar de vreme, pentru că doar împreună cu elevii şi părinţii vom putea să impunem în perioada care va urma şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de învăţământ. Acesta este cel mai mare câştig al grevei de 3 săptămâni", a punctat Marius Nistor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au anunţat luni dimineaţa că au luat decizia suspendării grevei generale.

Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale, condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024", precizează sursa citată.

Sindicaliştii avertizează că, în situaţia în care în textul noii Legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, greva va fi reluată.

Liderul de sindicat Marius Nistor, 21.000 lei / lună din 6 venituri

Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Potrivit ultimei sale declarații de avere el beneficiază de 6 surse de venit:

78.288 de lei de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

72.000 de lei de la Sindicatul salariaților din învățământ

48.000 de lei de la liceul Nicolae Iorga, București

12.000 de lei de la Confederația sindicală

14.400 lei drepturi proprietate intelectuală

30.600 lei de la Consiliul Economic și Social.

În total, Marius Nistor încasează, anual, suma de 255.000 lei. Adică, 21.270 de lei pe lună.

Cum salariul brut al unui profesor debutant este de 5.000 lei brut, Marius Nistor ia de 4 ori mai mult decât acesta.

În urmă cu un an, Marius Nistor câștiga doar 13.000 de lei pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te