Senatul a votat împotriva legalizării parteneriatului civil. Activiștii amenință statul cu CEDO

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.03.2019 - 22:04
Cuplul Adrian Coman - Clai Hamilton, în cazul căruia CCR a recunoscut dreptul la familie al persoanelor de același sex. Foto: Facebook Și noi suntem familie

Senatul a votat împotriva legiferării parteneriatului civil, după ce, săptămâna trecută, propunerile de lege au primit raport negativ și în Comisia juridică.

SHARE

Update: PSD, opt senatori PNL, patru senatori ALDE și trei din UDMR au votat împotriva legiferării partneriatului civil. 

Lista a fost pusă pe Facebook de senatorul USR Vlad Alexandrescu. 

Citeste și: VIDEO Dezbaterile din Senat pe tema parteneriatului. Manda: Ziceți cât trebuie, că oricum nu trece!

 

—-

 

Cele două proiecte vor ajunge la Camera Deputaților, care va da votul final. 

Citește și: PSD îngroapă legea parteneriatului civil. Șerban Nicolae: Nu răspunde nici unei nevoi sociale

În Parlament au fost depuse două proiecte privind legalizarea parteneriatului civil, care poate fi încheiat de cupluri heterosexuale și de cupluri de același sex. 

Un proiect de lege privind parteneriatul civil a fost inițiat de parlamentari din toate grupurile, inclusiv un deputat PSD (Petre Florin Manole), iar un altul a fost inițiat de ALDE. Proiectul de lege depus de parlamentari din toate partidele se bazează pe un proiect al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și al Asociației Accept. 

Legea parteneriatului civil se adresează atât persoanelor heterosexuale care nu vor să se căsătorească, cât și persoanelor de același sex, care vor putea avea protecție din partea legii. Legea va conține elemente care se referă la accesul la servicii, regimul impozitelor și taxelor, accesul la sănătate, moștenirea, bunurile comune. În lege, va fi specificat că familiile formate din persoane de același sex nu vor putea adopta copii. Parteneriatul civil ar urma să se încheie la notar (proiectul depus de parlamentari din toate partidele) sau la starea civilă (proiect ALDE).  Parteneriatul va putea fi întrerupt printr-o notificare la notar, iar împărțirea bunurilor va fi făcută de comun acord și, dacă nu există înțelegere, partenerii vor rezolva situația prin proces. 

Citește proiectul de lege susținut de parlamentari din toate partidele AICI

Inițiativa a apărut în toamna anului trecut, după invalidarea referendumului pentru familie, care urmărea modificarea definiției familiei în Constituție (întemeierea prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, n.r.), și după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a recunoscut viața de familie a cuplurilor de același sex. 

Citește și: Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

Decizia CCR a venit după o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în același caz, în care a arătat că persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație. Românul Adrian Coman ceruse instanței din România să acorde dreptul de ședere soțului său, americanul Clai Hamilton, în baza căsătoriei încheiate în Belgia în 2010. 

CCR a decis, în septembrie 2018, că: „În această lumină, aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental 26 la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

Asociația Accept: O încălcare a Convenției Drepturilor Omului și a Constituției 

Asociația Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT și care a susținut cauza Coman-Hamilton atât la CCR, cât și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a condamnat votul negativ dat de senatori legii parteneriatului civil, acuzând încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, cât și Constituția României. Asociația a mai anunțat și că ia în considerare un proces la CEDO. 

„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și a Constituției României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligația pozitivă să stabilească o formă de protecție pentru familiile bazate pe cupluri de același sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale și fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituțională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton și Asociația Accept contra Inspectoratul Român pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de același sex au dreptul la viață de familie garantat prin Constituție,” a explicat Romanița Iordache, co-președintă a asociației Accept și juristă în domeniul nediscriminării.

Similar, și Teodora Roseti, directoare de programe la Accept, a declarat că asociația este pregătită să reprezinte în instanță familiile gay care vor să dea în judecată statul și că, „în absența protecției legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislației, ne vom adresa Curții Europene a Drepurilor Omului”. 

Si asociația MozaiQ a condamnat respingerea inițiativei: “Votul dat astăzi de majoritatea senatorilor este unul rușinos și arată din nou că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției“. 

Citește și: Avertismentul șefului CNCD: România va adopta parteneriatul civil, după ce va fi condamnată la CEDO

USR a susținut asumat parteneriatul civil, pronunțându-se și împotriva referendumului pentru familie, lucru care a dus și la scindarea din cadrul partidului și plecarea lui Nicușor Dan, fondator al USR. 

PSD a susținut, inițial, proiectul de lege privind parteneriatul civil, însă, potrivit surselor Newsweek, atât la dezbaterile din Comisia pentru Drepturile Omului, cât și în Comisia Juridică, parlamentarilor PSD li s-a comunicat că partidul nu mai susține proiectul și că trebuie să voteze „împotrivă”. 

De asemenea, un grup de organizații apropiate de Coaliția pentru Familie, asociația care a inițiat referendumul din octombrie anul trecut pentru schimbarea Constituției, a depus un memoriu la Parlament, în care a cerut aleșilor să voteze împotriva proiectelor de lege. Memoriul, semnat de Alianța Familiilor, Pro-Vita București, Alianța Părinților, Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților și un sociolog, susține că „reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană”, „căsătoria este unicul act juridic prin care se poate întemeia o familie”, dar și că „nu există o discriminare în legislația familiei față de cuplurile de același sex”, „nu există schimbări majore în societate care să justifice legiferarea parteneriatelor civile”. 

Cel din urmă argument a fost preluat și de senatorul PSD Șerban Nicolae săptămâna trecută, când majoritatea senatorilor juriști a dat raport negativ celor două proiecte de lege. 

În curs de actualizare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te